Лошите майки превзеха екрана



Източник: в-к Стандарт

Радост от "Огледала": "Голям е пътят, който е извървяло бельото от древността до наши дни."

Иван Звездев: "Да видим сега как да си направим рак от агнешко месо."  (Става дума за белгийски начин на готвене на месото, при което костите стърчат.)

Това беше една от най-черните телевизионни седмици по време на прехода – убити деца, насилие навсякъде, тв новини не можеха да поберат ужасията на деня. Пределът на зрителите беше достигнат – местните новини бяха по-черни и жестоки отвсякога, а коментаторите като папагали повтаряха едно и също – децата са жертви на прехода и прочие. Децата обаче са жертви и на медията, защото тя не може да им бъде майка, напротив, създава образа на антимайката като резултат от разпада на старите ценности – сам по себе си телевизорът не е виновен за нищо.

Направихме си един експеримент – опитахме се да преброим колко образа на майка и рожба ни предлага телевизионният пазар – отговорът е малко над нулата.

Няма ясен филмов, обществен или тв образ, който да утвърждава грижа за дете – най-майчинската проява. На обратната страна на барикадата е пълно с майки, които правят всичко друго, безчинстват, но не майчинстват.

Няколко примера – Голямата уста на Дим Дуков изпусна да захапе Лана, димящата майка, която си носи камъни в чантата и ги дава на всички, които искат да я замерят. Само че Лана не трябва да бъде замеряна с камъни – така ще реши, че е на прав път, и ще стане телевизионна светица. Тя трябва да бъде замеряна с яйца и плодове. Наместо това злите езици на Митко Дуков я жалиха и не стана ясно защо Лана е лоша майка. Иван Станчев трябва да върне хонорара си от последното предаване, той каза: "За мен ти не си лоша майка, защото лоши майки няма!" Адски тъпо, защото репликата е казана в момент, когато новините са пълни с майки, които пребиват децата си, и други, които ги няма, и баби, които гледат децата на дъщерите си и като ги оставят за малко – децата отиват на плевенския боклук.

В тази зловеща ситуация Станчев седи глупаво, а критериите за добро и лошо са мъртви на същия боклук.

В помощ на не-майката Лана и като процес на дематернизация идва всеки отказ от човешко поведение и този отказ ни се представя за модерност (Лана на въпроса защо не кърми – защото било XXI век).

В епохата на дематернизацията и гоненето на звездния образ се появи изненадващо и Радост от "Огледала". Нейното предаване може да е глупаво за някого, умно за други, но който е гледал внимателно, разбра, че Радост не желае бременността да й личи на екрана. Тв звездата се срамува от бременността си – къси поли, усукани басти, само снимки анфас, непрекъснато си държи текста пред корема, непрекъснато текат подложки, когато е снимана по-отблизо – защо така, Радост?! И къде е радостта от най-великото събитие в живота на жената? Ние ли криво съдим, или Радост иска да остане звезда в следващите 500 години, които ще бележат робството на козметиката и модата над нормалното раждане на няколко деца?

Още примери – "Красавици на ринга" по ТВ7 – там едни манекенки не просто са красиви, но се и пребиват от бой, като много внимават да не наранят лицата си. Ролята на жената в медията е станала убийствено непривична – от засилката на ХХ век, която послужи на жената за бягство от кухнята, се получи инерция и центробежни сили, които директно трябва да вкарат жената в затвора. Мястото на жената не е в кухнята – добре, но тогава къде е мястото на двете майки с убити деца тази седмица, чиито баби ги гледат?!

Отговорът на жестоките въпроси е прост – децата са без контрол, стават жертви на себе си и на извратеняци просто защото ги гледат бабите, докато майките се дематернизират по модела на Светлана от ББ3. За всичко това не са виновни медиите. Да ги критикуваме означава да се опитаме да се подстрижем в огледалото. Чакаме църква, училище и държава да противодействат на демоничния образ на "новата майка" – те пак ще трябва да го направят чрез медиите и трябва да са поне толкова убедителни, колкото дяволът в ефира.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...