Мормони пускат пипала в Бургас



Монитор

Сутринта на 5 юни, Възнесение Христово, двама представители на регистрираното на национално и регионално ниво вероизповедание "Църква на Исус Христос и светиите от последния ден", по-известни като мормони, влизат в катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" в центъра на Бургас.

Отец Захарий, който по това време още води утренята, разказа за "Монитор" какво се е случило след това. Отишъл при тях и ги попитал тихо защо са влезли в църквата. Отговорили му, че са "дошли да говорят за Христос" и да почакат някакви свои приятелки. Свещеникът им казал, че трябва да напуснат. Те се подчинили и излезли. Към средата на литургията свещеникът видял, че същите сектанти са влезли отново вътре.

"Вървете си с мир, тук нямате място!" – с тези думи се е обърнал към тях отново отецът вече по-високо. Наложило се да се намесят някои от присъстващите енориаши, защото мормоните не поискали да излязат и дори се оправдавали, че са поканени да влязат от една от жените в църквата.

Твърдо убеден, че това е провокация, че мормоните умишлено търсят конфликт и целят да опорочат празника, отец Захарий се заема да направи случая публично достояние и да потърси отговорност от сектантите. Основание да смята така му дава и фактът, че това не е първият опит на представители на това вероизповедание да проповядват сред православните християни по време на голям църковен празник. Предишният подобен случай е на празника Цветница, когато мормони са раздавали брошури и са приканвали чакащите пред храма енориаши да посетят техните сбирки. Тогава обаче те не се осмеляват да влязат вътре в църквата, както правят това на 5 юни. Още на същия ден свещеникът организира пресконференция и изпраща уведомление за случилото се до всички заинтересовани институции – МВР, кмета на Община Бургас, Главната прокуратура, посолството на САЩ, Комисията по правата на човека и вероизповеданията към Народното събрание, министър-председателя, омбудсмана, Комисията за защита срещу дискриминацията, Дирекция "Вероизповедание" при Министерския съвет на Република България.

Полицията вече е започнала разследване по случая и събира писмени сведения от свидетелите, присъствали по това време в църквата. Отец Захарий твърди, че от полицията е получена неофициална информация, според която има възможност и основание за екстрадиране на мормоните. "Ако някой православен отиде в САЩ и постъпи така, както постъпиха мормоните, ако започне да проповядва на тяхна сбирка, какво ще му се случи и кой ще го търпи?" – пита свещеникът и допълва, че за него това е явно нарушение на религиозната свобода на православните християни. За вестник "Монитор" той съобщи още, че е получил телефонно обаждане от представител на протестантската петдесятна църква, който е изразил подкрепата си за кампанията на православната църква срещу мормоните и предложил да се присъедини с протестно писмо, с което да заяви своята солидарност срещу арогантността и агресивността на йеховистите и мормоните в България.

Повечето местни печатни медии в Бургас отразиха случилото се на първа страница и потърсиха и другата гледна точка в конфликта. Някои от вестниците предоставят повече информация относно вероизповеданията, регистрирани в Бургас. Общият им брой е 74, а мормоните са регистрирани под номер 40. Първоначалната им регистрация е с адрес на улица "Шейново", след това се изместват на ул. "Хаджи Димитър", а накрая се установяват в офис в модерна бизнес сграда на улица "Цариградска" 26. Всички проповедници идват от САЩ и най-често могат да бъдат видени в центъра край фонтана в следобедните часове, където заговарят пенсионери, младежи и случайни минувачи, като им предлагат прожекции на филми с религиозна тематика и листовки. Излагат на площада свои рекламни табели, за които едва ли плащат наем на общината. На една от тези табели може да се прочете надписът "Какво изисква Бог от нас?". Костюмираните "мисионери", както те наричат сами себе си, се движат на групи по двама или трима, често спират минувачите и дори звънят по вратите на домовете.

Потърсени да изкажат своето мнение по случая на 5 юни, отначало те се правят, че не разбират български. След това обаче един от тях, който се представя като "старейшина Джак", казва, че наистина е ходил в църквата на този ден заедно със своя колега "старейшина Първис". Според думите им единствената им цел е била да разгледат храма, защото много харесвали българските храмове, а най-много от всички харесвали Рилския манастир.

Отец Захарий е категоричен, че проблемът е голям и че в обществото трябва да започне оздравителен процес, за което е необходима просвета, обединяване около каузата на всички православни българи и съдействие от страна на властта.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...