Новият патриарх не се шегува


Само няколко месеца след интронизацията си патриарх Кирил Първи сериозно заяви своето присъствие в живота на страната и неочаквано енергично започна да ръководи единствената голяма институция в страната, която не се контролира от Кремъл.

Две срещи с хиляди студенти в Москва и Санкт-Петербург показаха, че той е готов да работи с младежта и ще участва в бурните дебати относно идентичността на страната, продължаващи вече 20 години, откак тя се отказа от комунизма и плахо пое по пътя на разширяването на икономическата и политическата свобода.

В изказването си в Москва патриарх Кирил демонстрира противоречията на съвременната Русия, изразявайки както националистични настроения, така и тревогата си във връзка с заплахите пред руската младеж.

Преди тази среща се състоя събрание на оглавявяната от него националистична група, където всички изказали се, включително московския кмет Юри Лужков, кинорежисьора Никита Михалков, получил премията „Оскар“, не споменаха нито веднъж Съединените щати по име, но ги обвиниха за всички грехове и проблеми в света и Русия.

Патриарх Кирилл също не спомена Америка, но каза, че безнравствената икономика е обречена на гибел. „Икономическата система, базираща се само върху стремежа към печалба, върху равнодушието към съдбата на човека, върху пренебрегването на нравствените норми, може да рухне всеки момент, погребвайки под своите отломки съдбите на хората“, заяви той.

В Санкт-Петербург изказването на патрирх Кирил беше като че ли по-лично. Той великодушно спомена Мартин Лутър Кинг, с когото каза че се е срещал през 1968 г., и неговата прочута реч „Имам една мечта“, подчертавайки важността на истинската любов и стремежа към идеали.

„Той не бе мечтател, а блестящ политик, оратор, християнски пастор. Но той имаше мечта и тази мечта доведе до конкретни резултати“, каза патриархът.

Патриарх Кирил, оглавявал почти 20 години Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия, е добре известен в Русия – не само на вярващите, но и на милионите хора, нямащи отношение към Църквата. Всяка седмица той излиза с проповед по националната телевизия.

Това предаване, както и и транслирането на петербургското му изказване по 24-часовия държавен новинарски канал „Вести“ свидетелстват, че той има подкрепата на Кремъл, който внимателно следи съдържанието на телевизионните програми. Патриарх Кирил много пъти е изразявал своята солидарност с Кремъл по различни въпроси.

През 2006 г. патриархът, тогава митрополит, Кирил се срещна със звездите на руската рок-музика, някои от които станаха впоследствие вярващи православни християни, а през лятото на миналата година говори на рок-концерт в Киев по време на празнуването на 1020-годишнината на покръстването на Рус, когато византийското православие е било пренесено на руската почва.

Един от неговите фаворити, протоиерей Всеволод Чаплин, предложи да се създадат „православни нощни клубове“, където младите хора да могат да се срещат вечерно време и да общуват. Има дори православни рокери и патриарх Кирил напомни на събралите се в Санкт-Петербург, че и той някога карал мотор.

Някои руски наблюдатели смятат, че патриарх Кирил има за образец папа Йоан Павел ІІ, към когото мнозина руски църковни дейци се отнасяха с подозрение.

„Той копира Йоан Павел ІІ, който имаше харизма – казва Анатолий Красиков, директор на Центъра за социално-религиозни изследвания към Инстута за Европа в Москва, бивш журналист-ватиканист в държавната агенция ИТАР-ТАСС. – Кирил е единствената фигура в православието, която има този дар“.

Множество млади хора се стекоха за масовите мероприятия с участието на патриарх Кирил в Москва и Санкт-Петербург. По-твърдата среща в Москва напомняше за събиранията на про-кремълското младежко движение „Наши“, а студентите в Санкт-Петербург разказаха, че са били поканени от колеги седмици или часове преди началото на срещата. Две момичета получили билети от декана. Те сметнали за чест да присъстват на тази среща.

Православността на патриарх Кирил, облечен в мантия, не подлежи на съмнение, но в залата цареше атмосфера на американска мегацърква: изказването се транслираше върху голям екран, типична беше и реакцията на аудиторията.

Членове на клуб на православната младеж казаха, че този подход, който се асоциира тук по-скоро с протестантските мисионери, не е предизвикал у тях негативни чувства. Единият от тях, 24-годишният Дмитрий Шевлягин, призна, че се е приобщил към Църквата чрез слушане на рок-групата „Алиса“, която някога се е славела с мрачни образи и наркотична зависимост, а днес пее за православието.

Когато един студент от Селскостопанския институт запита патриарх Кирил дали юношеската любов е „от Бога“, патриархът започна да разсъждава за влюбеността и семейния живот – нещо твърде нехарактерно за църковен деец в Русия.

„Харесах стила на общуването му – казва студентката Елена Сорокина. – Беше леко да го слушам и гледам. Темите бяха много интересни, актуални, не прекалено глобални, а по-скоро засягащи личното развитие“.

Студентите съзнават съществуването на връзка между държавата и Църквата. „В момента тече „годината на младежта“ – каза 19-годишният студент-програмист Никита Краснов, имайки предвид мероприятията, организирани за младежта из цялата страна. – Мисля, че това се прави по един план“.

Взаимодействието на Църквата и държавата изпъкна още по-ясно в Москва, където в своето 45-минутно изказване патриархът засегна голям кръг от теми – от постмодернизма до глобалната финансова криза, Светата Рус, комунистическите репресии и позитивните аспекти на съветските студентски строителни отряди.

Сред инициативите на Кремъл, които той горещо подкрепя, е решението на президента Дмитрий Медведев да създаде комисия за борба с „фалшификацията на историята“.

В различни среди в Русия вървят дебати относно Втората световна война, която в Русия се нарича Велика Отечествена. Някои съвременни историци смятат, че грешките на руските лидери са предизвикали неоправдано големи загуби. Но комунистическите и сегашните руски чиновници са изобразявали винаги войната като звезден миг на Русия през ХХ век.

Патриарх Кирил се изказа с нескрито презрение за новия подход, „който опровергава всички постижения на нашия народ в борбата с фашизма“. Според него това е продукт на информационната машина, осигуряваща триумф на онези идеи, които се рекламират най-агресивно.

Православните фундаменталисти, които са настроени по-националистично и се страхуват от модернизация, критикуват патриарх Кирил. Миналата седмица информационната агенция на православните фундаменталисти „Русская линия“ в анализа си на първите 100 дни на патриарх Кирил предупреди за опасността от активна мисионерска дейност, която според нея може да бъде заплаха за Църквата.

Сергей Филатов, специалист по социология на религията от Института по изтокознание, смята, че активността на патриарх Кирил може да разочарова както либералите, така и фундаменталистите, които могат да се отцепят от Църквата, провокирайки по този начин „много сериозни кризи“.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...