Сериозно за карнавала


В началото на октомври в Шумен беше организиран т. нар. “карнавал на плодородието”. Той не е основан от сегашния кмет, а от предишния кмет, чиито два мандата бяха катастрофа за града. Според мен този карнавал е пълно недоразумение и подигравка с жителите на Шумен. Защо? Ще ви обясня.

По принцип карнавалите не са българско явление. Те са присъщи на средновековната Западна Европа. Самият термин „карнавал” означава „сбогом на месото”. Винаги и навсякъде карнавалите се провеждат в седмицата преди началото на Великия пост (строгия пост от 40 дни преди Възкресение Христово). Сезонът на карнавала е през февруари-март, а не през есента. Това масово събитие създава огледален, обърнат свят, в който забраненото става разрешено. Ако през поста не се допуска ядене на месо, пиене на вино, смехове, танци, секс, точно това се прави по време на карнавала. Карнавалът съдържа и елементи на екзорцизъм. Маските и звънците служат за „прогонването” на злите духове и за „очистването” на цивилизованото пространство преди сакралния период на Великия пост.

Шуменският карнавал не само се провежда в погрешното време, но и по същността си е абсурден. Плодородието не трябва да празнува с магически и пародийни ритуали, а с благодарност и молитва. Когато първите заселници в Америка са застрашени от глад, те попадат на диви пуйки, които им помагат да оцелеят. Затова в САЩ всеки последен четвъртък на ноември се празнува тържествено Денят на благодарността и се ядат печени пуйки. Една от тях по традиция се „опрощава” от президента и остава жива – до следващата година. Вместо да благодарим на Бога, че още ни търпи и дори ни изпраща изобилно Своите дарове, когато стотици милиони хора по света гладуват, ние в Шумен се подиграваме с плодородието. Ако тези, които са замислили преди години този карнавал, не са запознати с религията и фолклора, трябва днес управляващите града да се допитат до специалистите в тези области и да преместят карнавала преди Великия пост, както е редно.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...