Търговец в храма



Източник: в. Капитал

Варненският митрополит Кирил работи в посока развитие на духовен туризъм (още по темата на в. Капитал вж. Изкушението на църквата)

Фактите:

В село Рогачево няма църква. След дълга процедура епархията успява да реституира два земеделски терена с обща площ 121 дка, а Варненската и Великопреславска митрополия обявява, че върху тях ще се строи храм. Това гласи и решението, гласувано от общинския съвет в Балчик.

В началото на септември 2005 г. е избрано настоятелство, чиято цел е именно да построи храм. За целта членовете му внасят искане до Епархийския съвет във Варна настоятелството да получи правото да продаде осем от общо 121 декара църковна земя в землището на Рогачево и с получените пари да построи църква. След близо 6-месечно мълчание в края на юли т.г. в Рогачево пристига Митко Секулов, началник на отдел "Синодални имоти" в Светия синод. Задачата му е да се срещне с председателя на църковното настоятелство в селото отец Велико Великов и със Стоян Митев – член на настоятелството. Според Митев Секулов им обяснява, че върху всичките 121 дка трябва да бъдe отстъпено право на строеж в полза на "Напредък 2006" ЕООД . Дружеството е 100% собственост на настоятелството при храм "Св. архангел Михаил" в съседното село Българево. Негов председател е свещеникът Методи Хлебаров (със светско име Ставри). "Капитал" безуспешно опита да намери Митко Секулов за коментар, но по думите на колегите му той бе в отпуска.

Според хората от църковното настоятелство в Рогачево Секулов им обяснил, че фирма "Напредък 2006" (създадена през март тази година) има за цел да построи върху терена ваканционен комплекс. Срещу отстъпеното право на строеж настоятелството в селото трябвало да получи обезщетение под формата на собственост върху 20% от бъдещото курортно селище. По време на срещата обаче настоятелите отхвърлят предложението. Веднага след отказа им свещеникът на Рогачево отец Велико Великов бива уволнен "по некомпетентност", а ръководеното от него настоятелство – обявено за нелегитимно и подменено със служебно. За председател на новото настоятелство е посочен същият Методи Хлебаров – председател на настоятелството в Българево. Според митрополит Кирил смяната няма нищо общо с идеята за строителство на ваканционно селище.

В кратката история на "Напредък 2006" има интересен факт. За седемте месеца след основаването му дружеството е успяло да стане съдружник с 45-процентен дял в "Арко" ООД, компания за търговия на едро. В нея съдружник на църковните настоятели от Българево е варненското дружество "Сежан-С" ООД. Компанията е търговски посредник при търговията с химически продукти, горива, руди и метали. Нейни собственици са трима украински граждани – Валерий Таранов, Вячеслав Коврайский и Евгений Горбатюк.

Митрополит Кирил коментира случая така: "Няма да се месите в делата на църквата, каквото и да прави. Аз отговарям пред Бога." "Имотите са собственост на църквата, а не на настоятелствата, така Кирил обясни пред "Капитал" подмяната на караула в Рогачево. Дали на това място ще има църква или хотел са си лични дела на БПЦ, които не касаят населението." Практиката обаче сочи точно обратното. Нотариалните актове на два от най-апетитните "църковни" имоти имоти в центъра на Варна например са издадени на името на катедралното настоятелство. "След като земята си е църковна и владиката я владее, защо той сам не подпише договора с "Напредък 2006"? Защо кара църковното настоятелство да свърши тази работа", пита и Стоян Митев – член на настоятелството в Рогачево.

Духовен SPA център

Един от най-екстравагантните проекти на Варненския митрополит безспорно е този за съчетаването на SPA комплекс, духовно-просветно-рехабилитационен център и ваканционно селище. Комплек­сът ще се намира в непосредствена близост до вилата на владиката в крайбрежната местност Ваялар до двореца "Евксиноград" край Варна. "Проектът предвижда изграждане на помещения за рехабилитация и просветно звено, обясни дядо Кирил. Конферентният център също е задължителен. В него ще се провеждат православни форуми на всякакво ниво в нормална обстановка."

"Средствата за строителството са осигурени с кредит от HVB банк "Биохим", заяви митрополит Кирил, но не пожела да конкретизира нито размера на кредита, нито обезпечението, срещу което е отпуснат. В същото време единствените два имота, които митрополията във Варна притежава с нотариален акт и би могла да заложи, са собствената й сграда с двор в центъра на града и въпросните 13 дка с вилна постройка в местността Ваялар. Справка в кметството на варненския район "Приморски" обаче показа, че в строителното разрешение за обекта като инвеститор на ваканционното селище "Св. Анна" е вписано софийското дружество "Билд ресурс". Проектант е "ПП дизайн" – Варна. Селището ще се разгърне на 13 067 кв.м. То ще се състои от едно- и двуетажни къщи, две групи сгради с апартаменти, подземен паркинг, фитнес зала, SPA комплекс, занималня, зелени площи, басейн, барбекю и параклис." Размерът на обезщетението, което Варненската митрополия ще получи срещу отстъпеното право на строеж върху терена й, е 3000 кв.м застроена площ, уточниха от "Билд ресурс". Отделна постройка в съседство с митрополитската вила е проектирана специално за представителните нужди на владиката.

Дюни за миряните

Ако става дума за размаха на Кирил, най-добрата илюстрация безспорно е готовността му да оползотвори за нуждите на православието 565 дка в непосредствена близост до крайбрежната ивица в Шкорпиловци. Пясъчните дюни на 200 м от морския бряг, категоризирани като земеделска земя, бяха дарени на митрополията от общинския съвет в Долни чифлик в края на януари т.г. Този акт става повод за скандали и серия от обвинения в корупция и фалшифициране на документи към кмета на Дол­ни чифлик Стефчо Стоянов от страна на деветима от общо 21 общински съветници.

Предисторията на скандала е следната: На 30 юни 2005 г. общинският съвет в града взема решение да удовлетвори молбите на Варненската митрополия и на мюфтийството в Добрич и да им предостави безвъзмездно общински земеделски терени, с които да се подпомогне издръжката на мюсюлманските и православните храмове в района. В началото на януари т.г. девет от членовете на общинския съвет в града разпространяват декларация, в която твърдят, че текстът на решението е бил фалшифициран и според него вместо гласуваните 4-5 декара общината е дарила на митрополията във Варна 565 дка крайбрежна ивица. Мюфтийството в Добрич пък получило 60 дка, пак дюни. "Приблизителната стойност на терените по продажни цени в момента надвишава 113 милиона лева", казва Костадин Симеонов, общински съветник и член на местната комисия за борба с корупцията в общинския съвет в Долни чифлик. Той коментира, че приблизително такава би била сумата на общинските бюджети за повече от 20 години напред. Според Симеонов и останалите му осем колеги зад фалшификациите стои кметът Стефчо Стоянов. През януари кметът на Долни чифлик първо изненадващо отрече общината да е собственик на подобен имот, но в същото време… потвърди новината за решението на общинския съвет да го предостави на митрополията и на мюфтийството. Справка в службата по вписванията във Варненския районен съд обаче потвърди, че общината в Долни чифлик е собственик на "имот №000010 с площ 565.023 дка пясъчни образувания". Според решението на общинския съвет в града от 30 юни м.г. теренът в землището на Шкорпиловци, разпределен в идеални части между митрополията и мюфтийството, носи същия номер. В крайна сметка съмненията за нещо гнило в сделката бяха потвърдени от факта, че варненският областен управител Петър Кандиларов отмени акта за общинска собственост на земята поради дублирането му с друг акт, този път за държавна собственост. В момента общината в Долни чифлик и областна администрация – Варна, водят дело за изясняване на собствеността.

"Като са ни предоставили толкова много, ще го стопанисваме, както намерим за добре, отговори митрополит Кирил на въпроса какво ще прави с толкова много земи. То не е за нас, а за миряните и за новите църкви, които планираме да строим в Шкорпиловци, в с. Господиново, в Рудник, в с. Левски." Готовността на Кирил обаче може би има друго обяснение: още в края на миналото лято кметът на Долни чифлик шумно представи проект за курортна зона край Шкорпиловци с 25-30 хил. легла. Обявените тогава параметри сочеха категорично, че това трябва да бъде най-големият курорт по Северното Черноморие. Стойността на проекта се оценява на около 1 млрд. лв.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...