Фаворитът на Патриарха



Стандарт

Той ли ще е следващият патриарх? Това се питат и духовници, и миряни за дядо Йоаникий. Точно Сливенският владика бе посочен от патриарх Максим за негов заместник в Светия синод, когато Негово Светейшество отсъства. Той бе определен и за организатор на Шестия църковно-народен събор, който ще се проведе през май следващата година.

За тези, които познават митрополит Йоаникий, изненада няма. Не само защото владиката беше твърд поддръжник на патриарх Максим в годините на разкола и е с най-дълъг владишки стаж. Или защото е председател на Богословската комисия на Светия синод. Просто и най-злите врагове на архипастирът на Сливенската епархия не могат да намерят лоши думи за него – и в личен, и в църковен план. Според злите езици в раса обаче изборът на Йоаникий е част от борбите между различните фракции в синода и победа на противниците на Варненския владика Кирил.

Роденият през 1939 г. владика носи архиерейската си служба вече 26 години с истински апостолски плам и младежки ентусиазъм. Рядко начетен и ерудиран, той притежава изумително дар слово. Което не оставя да отлети, както гласи древната мъдрост, защото го е записал и в 11-те си книги.

Няма човек в епархията му, потърсил и не получил духовната грижа на дядо владика. Той редовно благославя войската на Гергьовден и полицаите на Арахангеловден, дари 1000 тома книги на библиотеката на сливенския затвор.

Едновременно верен на канона и новатор, митрополит Йоаникий е застъпник на идеята, че църковното пеене трябва да се извършва на съвременен български език, а не на неразбираемия църковнославянски. Нищо от промените в живота у нас не му е чуждо. На него принадлежат думите: "Интернет може с еднаква сила и да лекува, и да разпространява духовни язви. Просто зависи от това какво търси човек в световната мрежа." Владиката признава, че медиите са прави да критикуват духовенството, ако то се крие в кабинетите си и не заема позиции по важните проблеми на обществото. И прави всичко възможно, за да запази и умножи имотите на епархията си, но без да се впуска в съмнителни сделки.

В Евангелието неслучайно е казано: "Смирените ще бъдат възвеличени". Днес Негово Преосвещенство, винаги бягащ като дявол от тамян от всякакви интриги на тема кой ще наследи патриарх Максим, стана вторият човек в йерархията на БПЦ.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...