Цензура в храма на душата



в-к Политика, 26.10-1.11.2007

Театралният режисьор Иван Добчев, познат ни с авангардното си мислене и основател на театър Сфумато, и Пловдивският митрополит Николай се сдърпаха за пиесата “Лазар и Исус” по разказ на писателя Емилиян Станев. Митрополит Николай препоръчал иесата,предвидена за новия театрален афиш в Пловдив, да не бъде играна. “Емилиян Станев е обсебен от Сатаната, неговите текстове са като отрова в чаша вода”, аргументира постъпката си митрополитът. Владиката определя постановката още като "хула срещу православието".

Всъщност режисьорът Иван Добчев и шефът на театъра Емил Бонев решили да се посъветват с него преди да поставят на сцена спектакъла. “Лазар и Исус” е постановка, подготвена специално за 100-годишнината от рождението на Емилиян Станев. Митрополит Николай обаче е непримирим: “Онова, което изпълни сърцето ми, бе болка. Истинска болка по две души – тези на писателя Емилиян Станев и на режисьора Иван Добчев. Кому е нужно всичко това? Разбира се, на Сатаната – исконният бого и човекопротивник, наречен в светото Евангелие лъжец и човекоубиец. Тази драматизация е хула срещу името Христово. Нека не пресъздават невярно и кощунствено историята на праведния Лазар.” “Няма да се конфронтираме с църквата, – заяви директорът на театъра Емил Бонев, – църквата е православен храм, а театърът – духовен храм, те трябва да вървят заедно за духовното израстване на нацията". Добчев от своя страна негодува: "Разбирам митрополит Николай като християнин, но като интелектуалец, като творец, се чувствам ограбен."В разказа на именития ни писател Емилиян Станев Лазар е умствено недоразвит младеж, но и много праведен човек, който общува по неведоми пътища с небесното царство. След възкресението обаче Лазар се превръща в зъл и себелюбив човек, угажда на фарисеите, отричащи чудото. В края на разказа бива убит с камъни от възмутените жители на Витания. Точно този момент според проф. Добчев е възмутил религиозната инстанция и художествената измислица е провокирала крайното мнение на Църквата. Пред “Политика” режисьорът поясни, че писмото, в което Митрополит Николай не е съгласен да се поставя разказа на театралната сцена, е било написано още преди срещата им очи в очи, на която окончателно премиерата е спряна. “Разговорът ни нямаше никакъв смисъл”, допълни още Добчев. “Аз не знам защо свещениците не се занимават с чалгата и турнетата на поп-фолк певиците, които развалят децата ни, а реагират така остро на театрални концепции”, мотивира се той. Така или иначе Иван Добчев заяви, че “Лазар и Исус” ще се играе – естествено не къде да е другаде, а на сцената на неговия театър “Сфумато”. 

Проф. Иван Добчев :"Разбирам митрополит Николай като християнин, но като интелектуалец, като творец, се чувствам ограбен." Митрополит Николай : “Онова, което изпълни сърцето ми бе болка. Истинска болка по две души – тези на писателя Емилиян Станев и на режисьора Иван Добчев.”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...