Косово в плановете на Светия престол



 

Източник: Дума

Бъдещият статут на сръбската област ще промени общия климат на Балканите

Международните посредници за Косово признаха, че са в началото на много труден процес. Тройката, съставена от американския дипломат Франк Уизнър, представителя на ЕС Волфганг Ишингер и руския посредник Александър Боцан Харченко, вече приключи първите си разговори в Прищина и в Белград. Тримата се опитват да изградят мостове и да търсят консенсус по проблемите около сръбската провинция. В края на мисията си, която ще продължи 120 дни и ще завърши на 10 декември, те трябва да представят доклад на генералния секретар на ООН.

Поредният опит за определяне бъдещия статут на Косово – ако даде резултат, сигурно ще повлияе не само на общия климат на Балканите, но и на намирането на рационален подход за решаване на тлеещите конфликти в постсъветското пространство – в Приднестровието, Абхазия, Южна Осетия, Нагорни Карабах. Развитието в Косово може също да активизира стари и да провокира възникването на нови териториални спорове както на Балканите – между Албания и Македония, Сърбия и Босна, Босна и Хърватия и т. н., така и в Централна Европа – Унгария и Румъния, Унгария и Словакия, навсякъде, където из континента има по-големи етнически малцинства…
В сегашната ситуация на сериозен международен ангажимент около сръбската провинция прави впечатление позицията на Светия престол в Рим.

 

В официални изявления от Ватикана се поддържат приетите стандарти и се изказват опасения за дестабилизация на обстановката в целия район, в случай че бъде наложено едностранно решение за Косово. От друга страна, Светият престол окачестви провалилия се план на Ахтисаари като “приемлив” по принцип и нуждаещ се само от козметични промени. Което ясно показва политически ангажимент на католическата църква. Косвено потвърждение за това е започналото “прекрояване” на териториите на католическите епархии на Балканите, привеждането им в съответствие с бъдещите държавни граници в района. (В Сърбия, Черна гора, Македония и Косово католиците са малко повече от 1.5 милиона, б. а.). За особеното внимание на Римокатолическата църква към паството й на Балканите говорят зачестилите посещения в района на особи с висок ранг. Така например, секретарят на Светия престол за отношенията с държавите (министър на външните работи) архиепископ Доминик Мамберти, който заема този пост от миналия септември, още с встъпването си в длъжност посети Словения и Македония. С неофициална визита в Загреб беше кардинал Жан Луи Торан, предшественик на Мамберти във ватиканското външно министерство. Преди него там бе заместник-министърът Пиетро Паролин. А според източници от Рим държавният секретар на Ватикана Тарчизио Бертоне се готви за посещение в Черна гора.
Очевидно е, че Ватикана би искал да спечели от обстановката около Косово като част от плановете му да “разшири териториите на католицизма” в нови земи и с по-широки възможности за мисионерска дейност. Външната политика на Ватикана се ориентира на Изток, писа миналата седмица баварският “Зюддойче цайтунг”. Някои анализатори не изключват и сценарий, подобен на сценария, с който бе постигнат мир в Ълстър. Там, след многогодишни усилия на Лондон и на двете общности в Белфаст, довели до урегулиране на проблема, Ватикана представи нещата така, сякаш католическата църква е изиграла ключова роля в уреждането на вековния верски конфликт в британската провинция.
Опасната бездуховност в Косово, където бедността е отнела и остатъците от вярата в Бога, не вълнува особено епископите в Рим. Тях по традиция ги занимава повече политиката. За това говори подписаният от папата и публикуван наскоро документ: “Отговори на някои въпроси, касаещи конкретните аспекти на доктрината на църквата”. В него се утвърждава, че “отделените” от католичеството източноправославни църкви имат недостатъци. В контекста на косовския проблем този документ показва недвусмислено отношение към православието, изповядвано от едната страна в спора – сръбската. Така Ватикана демонстрира съвсем ясно позицията и интересите си да разшири териториите на католицизма на Изток.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...