Пенсионират патриарх Максим?


 
 

Монитор

Българският патриарх Максим може да бъде набързо пенсиониран. Това ще стане, ако се промени уставът на Българската православна църква, каквито предложения са направени, научи "Монитор". Подобни промени ще се лансират на църковния събор, който ще бъде открит на 14 май в Рилския манастир. Архиереите да се оттеглят като навършат определена възраст и вече не могат да изпълняват църковните си задължения, като ще бъдат замествани от по-младите в йерархията.

Ако промяната бъде одобрена и гласувана от участниците в събора, тогава висшите свещенослужители ще трябва да се оттеглят на уречената възраст, а с тях и дядо Максим.

В момента на много места в страната има възрастни архиереи, които трудно изпълняват задълженията си, а младите бездействат. Това навежда обаче на мисълта, че някои среди искат да се пенсионира и патриархът.

Наред с това предложение ще се обсъжда и разрастването на стопанската дейност на църквата, което се налага от промените в законите у нас през последните десетина години.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...