Архонти от всички страни, съединявайте се!



altС безгранична радост и ликуване посрещна народът вчерашното решение на Св. Синод на БПЦ за легализация на архонтската институция в Църквата. – Най-после! Най-после! – тези възклицания се чуват днес навсякъде из българските градове и села. Тази новина окрили нашия народ, който беше посърнал под товара на кризата, вдъхна му нови сили и творческо дръзновение. Хората мърморят само срещу това, че историческото решение на Юнския пленум на Митрополитбюро беше взето с такова закъснение, и архонтите, тези всенародни любимци, тези почетни герои на капиталистическия труд, трябваше да страдат толкова години от тотално пренебрегване и газене на техните човешки и архонтски права. Но – било каквото било. Важното е, че великата крачка е сторена!

„Сега вече всеки православен българин може да се кандидатира за архонт!“ – такива думи могат да се чуят в този момент по градове и паланки, във фабрики и трудови стопанства, кръчми и гаражи, барове и дискотеки. Всички мислят за това, всички говорят за това. Вдъхновен от тази нова, светла и дръзновена страница в историята на архонтството, и аз реших да издигна кандидатурата си за архонт. Днес изведнъж разбрах, че цял живот, без да зная, съм мечтаел за този светъл час. С тези редове аз официално оповестявам Синода и всички поделения на БПЦ, че се кандидатирам за архонтските редици. В подкрепа на молбата си мога да посоча следните немаловажни съображения: 1. името ми започва със същата буква “а“, както и думичката “архонт“; 2. презимето “Романов“ напомня за руската царска фамилия, което прави наложително присъствието ми в благородния архонтски корпус; 3. “арх.“ се съчетава много добре с “д-р“: “д-р арх. Романов“ звучи красиво и радва окото и слуха. Тези важни обстоятелства са напълно достатъчни и аз очаквам, че Синодът и светлите архонтоначалници ще се произнесат в най-скоро време по тях.

Знам, че мнозина ще ми възразят: “Мислиш ли, че това стига, за да се удостоиш с високата архонтска титла? Какви са заслугите ти към църква и нация? Та ти не си дори една скромна мутра, бандит, олигарх или алигатор; един кьорав милион не си откраднал от държавата, никого не си разплакал, никому не си взел хляба; не си прал пари, не си снабдявал населението с проститутки, не си покрил дори част от Родината с казина и бардаци. Я ни кажи честно: колко си крал? какво си прал? Е, с какви очи се кандидатираш тогава за архонт? Не те ли е срам от хората, от народа?“

Приемам тази сурова критика от страна на другарите. Да, срам ме е от тези тежки празноти в моето CV. Признавам, че всичко това е така, и въпреки това не оттеглям кандидатурата си!

Може да не съм звяр или мутра, но пък съм бодлив таралеж за мнозина.

Не търгувам с оръжие, но мога да разстрелвам с думи.

Не съм прал пари, но затова пък изпирам с удоволствие души и мозъци, затлачени от глупост, мрак и средновековна простотия. На драго сърце ще изпера, ако трябва, и мозъците на Митрополитбюро, и ще ги окача да се сушат пред Синодалната палата.

Не съм милионер в зелено, но правя щедри интелектуални дарения на убоги хора, на всякакви юродиви шутове и безмозъчни двуноги. Мога да направя такова и на Синода, ако пожелае.

Ето защо смятам, особено след вчерашното синодално решение, че в момента съм повече от необходим на уважаемите архонтотворци. Те са в толкова критично състояние, че не могат да минат без мен. Аз съм тяхната “Бърза помощ“. Трябва да се действа светкавично. Забавянето е опасно за живота!

Скъпи другари от Митрополитбюро! Разгледайте още утре молбата ми!

Архонти и архонтки от всички страни, съединявайте се!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

19 Отговори

  1. Ника каза:

    Да ни е честит новия архонт! (ръкопляскания)

  2. марта каза:

    Няма ли кой да му каже на този човек, новия архонт в каква беля се вкарва? От християнско милосърдие. Аз не мога да цитирам Евангелието по глава и параграф, но си спомням за фарисейте, поклоните по тържищата и първите места в църквата и помня, че на Господа това не му е приятно. Помня е псалом 50, където се казва, че „жертва Богу е дух съкрушен“, а не дарове. И още един псалом, където се казва, че дните на нашия живот са 70 години, а при по-голяма сила 80 години, и един псалом, че човек е като трева. Новия архонт може да си купува и осъждането, ама аз не мога да преценя.

  3. марта каза:

    Освен това, има и притча и за двете лепти и вдовицата. А светлите личности в Православието се наричат светии, не архонти и светиите са били нестяжателни. Много примери има. Добра тема за богословска статия, която да покаже, защо владиците не са прави. Лошото е, че ако другите православни прочетат, току виж ни обвинили в ерес и ни изключили от общение, заради мутрите и владици мутрофили или / и ченгета.

  4. марта каза:

    Добре аргументирана статия с цитати ор светото писание, Нов Завет, Псалтир, цитати от книгите на стария завет може да обясни на архонтите как погубват душите си. В добавка малко за митарствата, и май имаше скорошна статия в православие.ру защо папата е еретик. Не е ясно дали ще се вразумят, но може да се пробва и да се помолим Бог да ни помогне за вразумлението, защото всички сме едно в Христос и ако търпим еретици е лошо. И в псалтира се казва, че бързите нозе няма да спасят човека, и че човек събира и не знае на кого ще се падне богатството. Цитати много. Дали дядото Николай ги е чел?

  5. iliana sivova каза:

    статията ме развесели. може би наистина хуморът е от малкото останали здравословни начини да гледа човек на нашата църковно-политическа действителност. обаче, андрей, колкото до интелектуалните дарения – може да срещнеш проблем. дарението е договор, макар и едностранен; изисква приемане, тоест. както мъдро казва народът – насила можеш да вземеш, но не и да дадеш :)))

  6. Тояга каза:

    Г-н д-р Романов, разбирам, че имате неоспорими аргументи в полза на своята кандидатура за архонт; разбирам и напълно човешкото ви, гъделичкащо самолюбието желание да бъдете жлъчен и саркастичен интернет герой на масите (макар да не толерирам термини като „Митрополитбюро“).
    Пропускате обаче една дребна, незначителна подробност. Последният провъзгласен за архонт, освен че е предполагаема мутра, бандит и крадец на държавата, е построил и църква и я е дарил на Пловдивската епархия. Може би все пак да му простим (поне част от) греховете като християни? Пък да оставим друг (горе) да го съди за архонтската титла?
    Между другото, вие какво построихте?

  7. Бибо каза:

    Гледайте да не проявявате своята праведност пред човеците, за да не ви видят; инак, няма да имате награда при Небесния ваш Отец. И тъй, кога правиш милостиня, не тръби пред себе си, както правят лицемерците по синагоги и по улици, за да ги хвалят човеците. Истина ви казвам: те вече получават своята награда. А ти кога правиш милостиня, нека лявата ти ръка не знае, какво прави дясната…(Мат. 6:1-3), а камо ли да се кичиш с архоннтски титли. Е кандидат архонтите може би никога не са чели Библията и нямат и най малка представа, какво пише в нея, но по-жалкото е, че и някои митрополити не са Я чели!?!?! И за това не разбират, че погубват много души, кичейки ги с архонтски титли, и мнго други, които ще изпаднат в осъждане…. Жалко е ако душепастирите се превърнат в …………………………… Бог да ни е на помощ! Да ни помилва, вразумява и смирява!

  8. Валентин Велчев каза:

    „Между другото, вие какво построихте?“

    Паметник – неръкотворен! 🙂

  9. Vesko Apostolov каза:

    Да ни е ,,честито,,….
    Скоро да очакваме чина по архондисване ,да влезе във Великия Служебник, защо пък не и да се съчени благодарствен акатист към техни превъзходителства .
    Като гледам в най -скоро време архонтите ще станат повече от митрополитите.А тогава ….,за митрополита ще се казва в кой,архонски диоцез пребивава.

  10. марта каза:

    Мат. 6(4-5)
    4. та милостинята ти да бъде скришом; и твоят Отец, Който вижда в скришно, ще ти въздаде наяве.
    5. И кога се молиш, не бъди като лицемерците, които обичат да се спират по синагоги и по кръстопътища да се молят, за да се покажат пред човеците. Истина ви казвам, те вече получават своята награда.

    –––––––––––––––––
    Това имах предвид, явно има хора които знаят по-точно от мене. И малко от Псалм 49

    16. А на грешника Бог говори: защо проповядваш Моите наредби и влагаш в устата си завета Ми,
    17. а сам мразиш наставлението Ми и хвърляш зад себе си думите Ми?
    18. кога видиш крадец, сближаваш се с него и с прелюбодейци дружиш;

  11. Aurelia Felix каза:

    Явно наистина се движим с няколко века закъснение след Западна Европа, тъй като индулгенциите сега идват в нашия църковен живот. Може да си най-големият престъпник, но щом си „построил храм“, ти се опрощават греховете и ставаш почетен член на църквата. В кухите глави на мнозина псевдоправославни епископите са безгрешни разбира се. Ние не трябва да поставяме под съмнение делата им, защото това са „божии“ дела. А престъпниците са намерили „богоугоден“ начин да изперат съвестите си.
    Както се казва: хвала на такЪви ристиени!

  12. о. Павел каза:

    [quote name=“Aurelia Felix“]Явно наистина се движим с няколко века закъснение след Западна Европа, тъй като индулгенциите сега идват в нашия църковен живот. /quote]

    Не е вярно. Прочетете статията: Сергей Говорун. Индульгенции в истории Греческой церкви. – http://www.pravoslavie.ru/archiv/indulgreek.htm

  13. Т Георгиева каза:

    Не смятам да изпадам в страсти и вълнения от смешния факт, че някой бил дал на друг нещо, което всъщност е НИЩО. Дори и да бъде фактически узаконено мероприятието “ даване на НИЩО някому“ – това не може да бъде проблем за редовия християнин. Това може да бъде повод за враговете на Църквата да издевателстват и ликуват, но ние знаем как изглежда всичко това от нивото на небесната Църква. Какво е това в очите на св. Иван Рилски и всички светци български, чиито празник беше вчера. Така че да не си съсипваме поста в излишни терзания. Знаем, че последната дума винаги е на Бог.

  14. Тояга каза:

    „В кухите глави на мнозина псевдоправослав ни епископите са безгрешни разбира се.“ – Епископите не са безгрешни, разбира се. Те са хора. Но те, заедно с нас, са част от Църквата. А когато в Църквата се ядат един другиго отвътре, и то публично, пред очите на светското общество, което я ползва само за сеир, това вече е грях. Между другото, коя точно небесна власт ви упълномощи, Аурелия Феликс, да обиждате и да съдите кои са „истинно православни“ и кои „псевдоправославни“?

    „А престъпниците са намерили „богоугоден“ начин да изперат съвестите си.“ – Дали са изпрали съвестите си, само Бог знае. Но тези като вас, които хвърлят камъни по другите в коментарите си, нека първо се замислят самите те толкова ли са безгрешни и толкова ли е чиста съвестта им?

    Иисус Христос не се е гнусял от покаялите се престъпници и грешници.

  15. Теофил каза:

    [quote name=“Тояга“]“Иисус Христос не се е гнусял от покаялите се престъпници и грешници.[/quote]

    Тук става дума, че трябва да се гнусим от греха, а не от човека. И доколкото определен човек не желае да се отрече от греха си, то ние как да приемем това? М.Николай съвсем съзнателно е нарушил решение на Св.Синод. Това е грях. Покаяние за него няма, отхвърляне и анулиране на самото противозаконно деяние също няма! Вместо покаяние на човека, Св.Синод отмени решението си. Но това съвсем не снема със задна дата греха от извършителя му. Напротив – само задълбочава тресавището. Пътят на покаянието е единственият, който може да направи от грешния човек обратно син на Бога, грешен човек, от който Христос не се гнуси. За съажление обаче случаят не е такъв.

    Пак казвам – не съдя хората. Нека Господ въздаде на ктитора за щедростта му. Обаче ме е гнус от някои дела и аз не желая да имам нищо общо с тях. Което означава, че не мога да имам общо с хора, които ги приемат за нещо нормално.

  16. Vesko Apostolov каза:

    Какво ли ще стане като вселенският патриарх научи за нашите архондски титли . Той освен че неможе да събере диоцез колкото една столична църква , ами навсичкото отгоре и архондските титли давани от него му ги отнеха.

  17. о. Павел каза:

    [quote name=“Vesko Apostolov“]Какво ли ще стане като вселенският патриарх научи за нашите архондски титли . Той освен че неможе да събере диоцез колкото една столична църква , ами навсичкото отгоре и архондските титли давани от него му ги отнеха.[/quote]

    Пишете грамотно. Не е „архонД“, а архонт.

  18. Владимир Аверин каза:

    Какво правят архонтите в Светата Православна Църква? Какво общо имаме с тях? Защо митрополит Николай,който има църковна телевизия,говори открито за чистотата на светото Православие ;а после подкрепя архонтите-римо-католически служители на папата?! Що за глупости правят митрополитите-заради парите,те са готови дори и да продадат и изменят вярата!

  19. Владимир Аверин каза:

    Нищо хубаво не ни чака! Ще има промени в бъдеще време в църквата-според пророчествата на светите наши Отци,дори и богослуженията ще се променият,и ще се забрани да се чете Псалтира;молитвата „Отче наш“,“Символа на вярата“също ще бъде изменен…а да не говорим,че ще се промени и печатът на просфората,а за Св.Причастие да не говорим… Всичко това ще се случи,даже и по-лошо;но тежко им на онези „свети“митрополити,които продават св.Православие и предават на гибел хиляди човешки души на православни християни. Каъв е въобще този „Свети“ Синод? Кое му е толкова святото?! Църквата ни е Свята,именно заради Светия Дух! Именно заради Бога,Тя е Свята,а ние грешните,какво правим? Няма думи! То какво да се говори повече… такова отстъпление има-хората стават безбожници,други се отричат заради временните блага от Св.Православие;а пък дръги митрополити благославят на драго сърце враговете на Истинската Вяра,Която ни дава Спасение и Живот!