Вкараха досиетата в битката за патриарх



Източник: Стандарт

Досиетата отново влязоха в битката за власт. Този път църковната. В Българската православна църква има хора, сътрудничили на Държавна сигурност, заяви бившият зам.-шеф на комисията по досиетата Евгени Димитров пред бТВ. Според него имало агенти и в Светия синод. Запознати от религиозните среди твърдят, че и в този случай ще има избирателно отваряне на досиетата с цел разчистване на сметки между владиците.

Без никакъв страх Светият синод ще посрещне едно отваряне на архивите, за да се изясни всеки на каква позиция е бил в този сложен момент от нашето политическо развитие, заяви Русенският митрополит Неофит пред БНТ.

Основният вносител на действащия Закон за вероизповеданията Борислав Цеков смята, че е въпрос на морал "хората в расо, които са били доносници, да напуснат църквата".

Политици признаха пред "Стандарт", че досиетата ще се използват в борбата за наследник на патриарх Максим. Безспорно тече съревнование между епархийските архиереи за добра стартова позиция за патриаршеския трон, коментира зам.-шефът на комисията по вероизповеданията Николай Михайлов. Във всички случаи ще има изненади, ще стане ясно, че някои от представителите на висшия клир са били ангажирани с ДС, добави още Михайлов. Според Тома Томов, който също е член на комисията по вероизповеданията, изборът на нов патриарх има връзка с досиетата.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...