Да назовем свещеническите “прегрешения” с истинските им имена


Източник: orthodoxytoday.org

Не сме ли отвратени от смайващия брой нашумели случаи на свещеници, замесени в педофилия, хомосексуална дейност и прелюбодеяние? Някои извиняват това поведение с изтърканите фрази “грях като грях” и “всички сме грешни”. Моля?

Хора, които казват “грях като грях”, не живеят в реалния свят. Моята съпруга е повече от снизходителна, когато й се сопна без причина. Не мисля обаче, че тя би била толкова великодушна, ако се прибера вкъщи, ухаещ на парфюма на чужда жена.

Аз приемам, че всички сме грешни, но клириците се отказват от правото дори да си помислят за извършване на някои категории грехове. Когато един свещеник извършва сексуален грях, той нанася вреда на Църквата по начина, по който нечестните съдии, адвокати и полицаи нанасят вреда на правната система. Как може някой да не разбира това?

Връщайки се назад към моите години в семинарията, се сещам, че никой не ми е казвал да не поставям ръката си върху интимните части на иподякон, да не напускам жена си заради мъж или да не преспивам с някой друг освен с жена си. Като си помисля, не са ми казвали също и да не ям жълт сняг. Преподавателите предполагаха, че ние сами знаем това добре.

И така, вместо да предполагаме, че семинаристите и младите свещеници могат да различат редно от нередно по отношение на сексуалните въпроси, тук даваме някои основни правила за поведение за онези, които се подготвят за свещенство или служат като свещеници:

• Ако отлагате ръкоположението си, докато намерите идеалната съпруга, тогава бъдете готов да почакате подходящата жена да се появи в живота ви. Впускането в брак с неподходящ човек е като да се заразиш доброволно с неизлечима болест. Попитайте всеки женен човек – нашият брачен партньор е или нашият успех, или нашият провал. Свещенството изправя пред достатъчно трудности и без воденичния камък на неподходящата съпруга на врата ви.

• Ако имате сексуални фантазии, свързани с нещо друго освен жена, потърсете помощ. Ако тези представи продължават, изберете друга професионална реализация.

• Ако вашите хетеросексуални фантазии заемат толкова от вашето време, колкото са заемали, когато сте били на 15, потърсете опитен изповедник. Ако сте женен и имате постоянни сексуални фантазии, свързани с някой друг освен жена ви, отново, потърсете изповедника.

• Ако бракът ви не върви, потърсете специализирана помощ. Ако това не помогне, имате три възможности: раздяла, развод или да не консумирате брака си. Да си намерите любовница не е приемлива алтернатива.

• Приличието има значение. Не изпадайте в ситуации, които могат да поставят под съмнение вашата почтеност. Не оставайте в една стая с деца, когато не присъстват други възрастни. Не отивайте да плувате с никой друг освен с други свещеници и разбира се не с малолетни. Не се срещайте често за разговор на четири очи с един и същ човек извън нормалното работно време. Не се срещайте с дългогодишна ваша приятелка в хотелска стая, когато сте заедно на конференция. Не предлагайте на жена или дете да ги закарате, освен ако няма други хора в колата.

• Не е твърде късно, докато не стане твърде късно. Ако сте духовен наставник на жена и усещате, че сте привлечен от нея, изпратете я при друг свещеник. Ако се каните да влезете в спалнята на някой, който не е съпругата ви, вървете си. Ако целувате някой, който не е съпругата ви – спрете и се обадете по телефона на приятел-свещеник, на когото можете да се доверите.

Всяка сексуална злоупотреба е неоправдана. Някои насилници на деца оправдават себе си с това, че сами са били жертви на сексуално насилие. Обаче огромен брой възрастни, които са претърпели насилие като деца, продължават живота си с нормален сексуален живот. Потърсете помощ. И преди да си сложите ръката там, където не й е мястото, спомнете си колко зле сте се почувствали, когато същото е било сторено на вас.

Освен това всяка сексуална злоупотреба заслужава максимално наказание. Когато лица в съдийска тога, с адвокатска практика или с полицейска значка подкопават правната система, те биват лишавани от свобода за дълго време; те биват съдени според по-строг критерий. Свещеници, които са педофили, хомосексуални хищници и прелюбодейци, трябва да бъдат низвергвани – не само за да се изпрати ясно послание, но и за да се предпази Църквата и нейните членове. Някои от тях трябва да бъдат изпращани и в затвора.

И защо да се дава на вълк, предрешен като пастир, втора възможност да опустоши стадото? Може би пастир-прелюбодеец, който е извършил едно-единствено прелюбодеяние, заслужава да получи втори – и последен – шанс, но само след множество проведени разговори и преместване на другия край на континента. Останалите трябва да бъдат отстранявани.

Свещеномъченикът от ІІ век Харалампий е бил влачен за брадата по улиците, защото е отказал да се отрече от Христа. През ХХІ век клирици влачат доброто име на свещенството и Църквата по таблоиди и във вечерните новини. Сексуалният грях сред клира трябва да престане.

О. Арис П. Метракос е свещеник в гръцкия православен храм “Света Троица” в Колумбия, Южна Каролина, САЩ. Той редовно организира православни лагери и изнася лекции за младежи и възрастни. Преди своето следване в семинария (висше учебно заведение), о. Арис е бил летец във военноморския флот на САЩ. Той ежегодно пътува до Румъния, за да помага на Румънската православна църква да разгърне своята работа с румънската младеж. Можете да се свържете (на английски) с о. Арис на адрес FrMetrakos@orthodoxytoday.org.

Фотография: Пенко Скумов

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Ангел Небесен каза:

    Аз не знам защо непрекъснато се приказва за секса в брака едва ли не е свещенодействие. Именно от неконтролируемите креватни изпълнения със съпругата могат да се породят неоправдани щения към някоя чужда ….Ако си е развратен човек и брака може да не му помогне да подтисне животинската си похот.

  2. Дон Кихот каза:

    Разбрахме, че си станал импотентен, но какво ни интересува това?