Европа стремително губи своите ценности


Източник: Российская газета

След 11 септември 2001 г. в света се появи нов уникален алианс – между Русия и САЩ в борбата им срещу международния тероризъм.

Той донякъде напомняше съюза на Москва и Вашингтон от времето на Втората световна война. Дори НАТО мина на втори план. Много хора вече мислеха, че пред лицето на новите опасности, които заплашват света, НАТО вече няма да е необходимо.

Появи се ново понятие – "асиметрични войни". Това означаваше, че заплахата изхожда вече не от конкретни държави, а от недържавни терористични структури. Мнозина се опасяваха, че впоследствие от тези структури може да се формира световен халифат. Появи се нова сила – радикалният ислям.

Западното общество беше принудено да прибегне до сурови мерки за борба с тероризма и дори частично да ограничи свободата на своите граждани. Американците създадоха лагера в Гуантанамо и започнаха да прослушват противозаконно жителите на САЩ. В Европа и в Америка се появиха видеокамери по улиците и биометрични паспорти.

Но постепенно Русия и Америка се върнаха към решаването на собствените си задачи. Русия все пак успя да реши проблемите в Чечня. А САЩ, вместо да унищожат терористическата инфраструктура например в Азия или Близкия Изток, се заеха да разоръжават тъй наречените "страни-аутсайдери": Ирак, Иран, Северна Корея и Сирия.

Москва и Пекин постепенно изтласкваха Вашингтон от Централна Азия, но в отговор американците укрепиха позициите си в Южен Кавказ. Така започна ново геополитическо противопоставяне между партньорите по "антитерористическата коалиция" – Русия и САЩ.

Колкото за Европейския съюз, той се стреми да избягва открити конфликти и да примири европейската цивилизация и исляма. Европа продължава да се придържа към мнението, че ислямът трябва да има същите права в западното общество, каквито имат християнските религии.
Мнозина обаче смятат, че Западът просто е започнал да се отказва от собствените си ценности. Днес американската граница е също толкова трудна за преминаване, както някога – границата на СССР. Западните политически кръгове са в сериозен смут. Възникнаха и нови геополитически проблеми. Съперничеството между Русия и Америка фактически се проявява навсякъде: и в постсъветското пространство, и в Иран, и в Близкия Изток, и в Латинска Америка, където днес проникват енергетийните компании на Русия.

След 11 септември 2001 г. ние все по-често наблюдава силно отслабване на европейските цивилизационни ценности. И Западът засега не е способен да намери решението на този проблем.

*Авторът е експерт на Германския съвет за външна политика

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...