Знание, без което европейската музикална история и култура са немислими


Източник: БНР

“Християнска музика. Ангелогласие” се нарича изложбата, организирана от института по изкуствознание при БАН и Народната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий”. Тя е част от проект, финансиран от Министерството на образованието и науката и може да се види в Народната библиотека в София до 25 юни.

Чрез изображенията – постери и оригинални ръкописи – са показани различни музикални нотации, употребявани през хилядолетната история на православната музика, образи на известни светци-химнографи като Роман Сладкопевец и Йоан Дамаскин, български музикални творци като Йоан Кукузел и Неофит Рилски, както и различни сцени с православни певци и музиканти.

Документите са от периода 9-14 век и са подбрани от хранилища на Църковно-историческия и архивен институт при Българската патриаршия, Научния архив на БАН, Държавния архив в София, Института за изкуствознание при БАН и др. Оригиналните книги в изложбата са от фонда на Ръкописния и старопечатен отдел на Народната библиотека. “Целта е да популяризираме една все още млада и недостатъчно известна научна област у нас, каквато е музикалната медиевистика” – каза за Радио България проф. д-р на изкуствознанието Елена Тончева от БАН. “Знание, без което европейската музикална история и култура са немислими” – така определи проф. Тончева изучаването на богослужебните текстове, нотирани с невми – знаци, които не обозначават просто тонове, а са символи с дълбоко богословско съдържание. За съжаление, това знание все още не е систематизирано, нито текстовете са напълно проучени. Трудно е и разчитането на невмите, така че да се направи реставрация на тези старинни песнопения, наречени “ангелогласни”. Названието идва от доминиращата представа в православието за музиката като ехо на ангелското пеене.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...