Израелците искат да осребрят визитата на папа Бенедикт ХVІ


Израел се готви за втората в своята 61-годишната история визита на главата на Римско-католическата църква. 82-годишният папа Бенедикт ХVІ пристига там с петдневна визита на 11 май. Своето пребиваване на Светата Земя понтифексът започна с Иордания, където пристигна на 8 май. Гостът ще посети и светите места, и Палестинската автономия.

Еврейската държава, чиято основна религия е юдаизмът,  установи официални отношения с Ватикана едва през юни 1994 г. Дотогава отношенията между Ватикана и Израел не бяха добри. През 2000 г еврейската държава бе посетена от папа Йоан Павел ІІ, предшественика на Бенедикт ХVІ.

Посещението на предишния папа остави добър спомен в Израел. "Когато Йоан Павел ІІ докосна Стената на Плача в Иерусалим, израелците наистина почувстваха, че тази визита е важна за страната не само от политическа, но и от духовна гледна точка", казаха за вестник "Время Новостей" дипломати от израелското МвнР. В Иерусалим Йоан Павел ІІ заяви, че "изпитва най-дълбоко съжаление във връзка с омразата, преследванията и антисемитските актове, извършвани когато и да било от християни спрямо евреи".

Дали на неговия приемник ще се удаде да проникне в сърцата не само на израелските християни, но и на юдеите и мюсюлманите, ще покажат петте дни, през които той ще бъде в Израел. Засега сравнението не е в полза на сегашния понтифекс, който стана висш йерарх на католиците през 2005 г. Кореспондентите на "Время Новостей" отбелязват, че преди пристигането на Йоан Павел ІІ в страната е имало всеобщо въодушевление, а сега такова не се наблюдава.

В еврейската държава смятат за нееднозначно отношението на Римско-католическата църква към проблемите на антисемитизма. На 27 януари, Международния ден на паметта на жертвите от Холокоста, главният равинат на Израел прекъсна официалните отношения с Ватикана. Тази решителна стъпка бе отговор на решението на Бенедикт ХVІ (в мире Йозеф Алоиз Ратцингер) да върне в лоното на своята църква епископ, отричащ факта на масовото убийство на евреите през годините на Втората световна война. Според историците нацистите са изтребили повече от 6 млн. евреи, но 68-годишният британски епископ Ричард Уилямсън настоява, че в нацистките концлагери са загинали не повече от 200-300 хил. евреи и при това нито един от тях не е бил убит в газовите камери.

Равинатът така и не възстанови отношенията си с Ватикана, въпреки че по-късно понтифексът заяви своята "пълна и неоспорима" солидарност с евреите. Преди неговото пристигане в Израел се чуват гласове за отмяна на тази визита. "Кракът на папа Бенедикт ХVІ не трябва да докосне земята на Израел поради това, че той зае лукава и двусмислена позиция по въпроса за катастрофата (Холокоста)", заяви депутатът на Кнесета от дясно-религиозната партия "Национално единство" Михаел Бен Ари.

Още един проблем възникна във връзка с резкия протест на лидера на ултрарелигиозната партия ШАС и същевременно глава на МвнР на Израел Ели Ишая срещу плановете за предаване на шест католически обекти под юрисдикцията на Ватикана. Това са храмът “Благовещение“ в Назарет и Гетсиманската градина в Иерусалим. Още четири се намират в Галилея – планината Тавор и планината на Блаженствата, религиозно-историческият комплекс в Капернаум, както и църквата "Умножение на хлябовете и рибите" край Тивериадското езеро.

За възможното предаване на тези свети места на Ватикана като знак на добра воля към християните се изказваше президентът на Израел Шимон Перес. Според него тези обекти и без това фактически принадлежат на Светия престол, затова този символичен жест би създал добра атмосфера за визитата на Бенедикт ХVІ и би подпомогнал диалога между Ватикана и Израел. Създава се обаче усещането, че никой освен Перес не се стреми особено към подобряване на отношенията с Римско-католическата църква. "Ако бяхме сигурни, че един толкова голям подарък ще доведе тук милиони поклоници, тогава бихме могли да помислим. А тъй като не сме сигурни в това, защо трябва да правим подаръци?", цитира италианският вестник "Ла Република" думите на израелския министър по туризма Стас Мижелников.

Има и още една причина за безпокойство на израелците, във връзка с която армейското радио "Галей ЦАХАЛ" се пошегува така: "Когато Иисус е ходил по земята на Галилея, той не е предполагал, че след две хиляди години тази територия ще бъде разделена на палестински и израелски земи". Желанието на госта, който е един от най-пазените хора в света, да види християнските светини, намиращи се в Палестинската автономия, създава големи проблеми за израелските служби за сигурност. В хода на визитата понтифексът освен Иерусалим и Назарет ще посети и палестинския град Витлеем.

Планирани са срещи на Бенедикт ХVІ с президента на Израел Шимон Перес, с главата на Палестинската национална администрация Махмуд Абас, а също така и с духовните лидери на различните конфесии, в това число и с представителите на главния равинат и главното мюфтийство на Израел. За посрещането на госта израелското правителство е отпуснало 43 млн шекели (10,5 млн долари). Тази сума включва и разходите по осигуряване на безопасността. Израелците се надяват, че ще си възвърнат част от тези пари, защото заедно с Римския папа в Израел ще пристигнат около десет хиляди поклоници.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...