Имотни схватки между бизнеса и Църквата



През последните седмици в българските медии се появиха поредица от публикации, чиято централна тема са църковните имоти, споровете за тяхната собственост и стопанисването им.

Началото на поредицата "скандални разкрития" бе поставено още в края на месец юни, след като приключи редовната сесия на Светия Синод.

Тогава бяха публикувани серия от материали за спорни сделки за отдаване под наем на църковни имоти на територията на столицата (в. Монитор, 26 юни 2006).

Последва интервю по темата с Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. В него владиката призна, че между архиереите съществуват разногласия относно договорите за наеми (в. Монитор, 27 юни).

Конкретният проблем с преотдаването на църковни имоти придоби по-универсални мащаби. Коментарите прерастнаха в осъждане на политиката на Българската православна църква спрямо придобитите след реституцията имоти, както и тяхното управление: „Църквата не е в състояние да сложи в ред владенията си, придобити след реституцията, а една трета от тях още не са върнати”?! (в. Стандарт, 28 юни 2006).

След универсалните изводи темата отново се върна на равнището на конкретните казуси. Спорове за собственост през миналата седмица се развихриха на територията на Бачковския манастир.

Национални ежедневници алармираха, че едно от крилата на манастира е "харизано" за хотел (в. Монитор, 2 юли 2006).

В интервю за в. Стандарт от 8 юли игуменът на манастира, архимандрит Борис, укорява общината за бездействието й. По страниците на пресата се развихри истинска битка на становища между представители на бизнеса и Църквата. Ресторантьорите обвиняват игумена в самоуправство, а игуменът смята, че защитава интересите на манастира.

След Бачковския манастир темата за имотите се прехвърли и на територията на Рилския манастир.

В днешния си брой в. Стандарт съобщава, че собственици на заведения и парцели заплашват да затворят пътя за Рилската обител, защото не могат да разполагат със земите, които са купили.

Заради заплахата за блокада на пътя миналата седмица игуменът на Рилския манастир, Адрианополския епископ Евлогий, е внесъл жалба при областния управител Любомир Дермански срещу съдържателите на заведения в района на манастира. Областният управител е категоричен, че административно въпросът е решен, а спорът трябва да приключи в съда… (Дарик радио, 5 юли).

В схватката между бизнеса и Църквата единствен арбитър може да е Държавата. И двете страни го признават, и двете страни се надяват и очакват намесата й. Но тя може да бъде безпристрастна само при условие, че институциите и техните представители не са провокирали възникналите спорове, не участват в тях и не очакват да бъдат облагодетелствани както… третия от спора между двама.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...