Какво стана с мощите на свети Евтимий, Търновски патриарх?


Всеки един народ тачи великите си личности. Запазват паметта им в историята чрез биографии, исторически писмена, портрети, паметници и т.н. Ние, православните, съвсем скромно изобразяваме светиите си в иконите, стенописите, описваме житията и чудесата им. Ако е възможно, съхраняваме дори поучителните им слова. Най-голямото благо обаче е съхранението и оцеляването на светите им мощи. По-голяма от тази божия милост и благодат за вярващите едва ли има. Защото не само молитвата на Божия угодник, но и нетленното му тяло стават извор на чудодейна помощ за тях.

Ние, българите, нямаме богат избор сред съхранилите се мощи на родни светци, ето защо наш дълг е поне да опазим малкото останало.

На 20 ноември 1905 г. по време на игуменството на архм. Паисий (Писарев) при импровизирани разкопки под камбанарията на храм „Св. Архангели” са открити мощите на св. Евтимий, патриарх Търновски. За него се знае, че след падането на България под османско иго (1393 г.) е изпратен на заточение на юг, в Македония (чиято област тогава обхваща цяла беломорска Тракия). По-точно заточението му е в Бачковския манастир основан през ХІ в., където патриархът и почива (1404 г.). От тогава непрестанно на мястото, където бил гробът му, се е палело кандило. Това споделила и една възрастна мирянка от Станимака (Асеновград) на игумена Паисий, който по своя инициатива, без благословението и знанието на Св.Синод, предприема разкопките и открива светите мощи: патриаршеско одеяние, инсигнии и свит на руло оловен надпис, в който е указано, че тук е гробът на Евтимий, Търновски патриарх. Назначената синодална комисия – в състав: протосингел Неофит (после Видински митрополит), иеродякон Григорий и проф. Асен Златарски – с доклад освидетелствува разкритието за достоверно. Това наистина е гробът и св. мощи на Търновския патриарх – св. Ефтимий. Започват публикации; мощите са изложени за поклонение и тъй до момента, в който започва тяхното забвение, неясно как.

Първоначално доста време те лежат, увити в платнище (поне онова, което е останало от св. мощи) под св. Престол на главната църква на манастира. След 1961-1962 г. са преместени с едно специално пригодено сандъче в предната дясна страна на храм „Св. Архангели” (горе, където е днес камбанарията на манастира). Затулени, прикрити, без дори посетителите да подозират за съществуването на тази светиня. Накрая (в последно време, незнайно как?!) те попадат в склада, където се събират угарки от свещи. И така сред множество ненужни вещи и натурии се ЗАБРАВЯ една светиня.

Какво КОЩУНСТВО! Къде е православното ни и църковно съзнание? Къде е благоговението ни към Божия угодник, към една паметна личност дори в българската ни история. Как да помним нашите наставници и да подражаваме на делата им, по препоръката на св. ап. Павел, когато сме захвърлили мощите им (както са се изгубили и тленните останки на Левски) в килера, като ненужна вещ. Кое да вдъхнови българина? Кое да усили вярата на християнина, ако не благословението от св. мощи на онзи, когото и без друго обичаме и почитаме като образец на подражание. Когото призоваваме в молитва, да се застъпва за нас пред Бога и да измоли прощение на греховете ни, и добри бъднини.

Време е онези, от които зависи това, да се погрижат и да удостоят миряните с тази радост: св. мощи на св. Евтимий да са достъпни за поклонение за всекиго – за мен, за вас, за всички ни.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

5 Отговори

  1. Дон Кихот каза:

    Отдавна е доказано, че тези „мощи“ не са на патриарх Евтимий и въобще не е сигурно, че е заточен в Бачково. Ако чакаме мощите да ни укрепят вярата, Господ да ни е на помощ.

  2. Georgi каза:

    Отец Кирил отново ни подари една прекрасна статия. Мощите на Св. Евтимий наистина са в Бачковския манастир! И наистина е странно че този факт е така малко известен. Обаче мощите са в склада от не повече от година. Преди това са били под св. Престол ,направили са ремонт в св. Олтар направили са св. Престол от злато а мощите са ги преместили в склада („Двери“ писа за това) . Зная, че отец игумена има намерение да изложи мощите на поклонение до „новия“ паметник на св. Евтимий, който е на западната страна на съборната църква. Нека молим Бога това да стане по скоро и да се намерят хора да помогнат да стане известен този факт ,така че да няма съмнение. Знаем какви легенди се водят за заточението на св. Евтимий и неговия гроб. Едва преди една година се появи информация в православните саитове за това че светите Мощи са в Бачково. Много хубаво, е че отец Кирил ни каза истината за „заточението на св. Евтимий и неговия гроб“. Хубаво е обаче тази истина да излезе пред обществото, пред народа ни. Все пак това не са измислици. Манастирското предание ,а и самото църковното предание е че св.патриарх Евтимий е свършил земните си дни в Успенския манастир на Божията Майка в село Бачково. Има много исторически документи са това. Във входа на манастира има такива „залепени“.

  3. Georgi каза:

    Преди време в Бачковския манастир са разбили мощохранилницата в храма. Останали са мощите които са били в долния рафт, другите са ги откраднали. Миналата есен откраднаха свети мощи от Рилския манастир. Трябва да се вземат мерки това да не стане с мощите на св. Евтимий. Аз имах тази велика Божия милост да се поклоня на св. Евтимий. От мощите наистина излиза голяма благодат. Та това е един от най- великите Български светци. Бог да ни е на помощ.

  4. toshev2006 каза:

    Данните за настоящата статия съм извлякъл от един устен доклад на доц.Владимир Балчев,служител в „Държавен архив“-гр.Пловдив,изнесен в ловдивската Семинария, и по устни сведения на монах Стилиян /ок.80г. старец/ от Бачковския манастир.

  5. Галин каза:

    В в приписка към една книга, писана и ползвана в Ловеч, пише – престави се патриарх Евтимий в Станимака в година…. . Станимака(Асеновград ) е на броени километри от Бачково и не е чудно, че ловчанлията ги е смесил. А и не е проблем ако патриархът се е упокоил в Станимака , да бъде погребан в Бачково. Друг е въпросът за автентичността на конкретните останки…. малкото артефакти, открити при разкопаването на гроба – къде са? Включая и плочка с името на Евтимии, която уж била открита вътре? Или всичко е затрито и хвърлено я в мазе, я на боклук със завидната наша мърлящина….