Как скроиха на отец Боян Саръев лилаво расо


Източник: Всеки ден

Нали знаете легендата за овена със златното руно. Той спасил царските деца Фрикс и Хела от тяхната мащеха Ино, която искала да ги погуби. Хела паднала в морето между Сегея и Херсон, а Фрикс, озовал се в безопасност в Колхида, принесъл този овен в жертва на Зевс. Върховният бог поставил овена на небето, а златното руно превърнал в залог за благополучие и могъщество. Залог, който съществува и до ден днешен…

Субтропичното лято у нас тази година остави на сухо посевите, но не и медиите. С оглед на предстоящите местни избори през есента (поредните за тази година) новините и скандалите не спряха да валят. Доказаха го последните две работни седмици на българския парламент, доказва го и иначе отпускарският за родните ни политици месец август.

Традиционно на всеки парламентарен или местен вот фокусът на вниманието е съсредоточен в една определена точка. Южна точка, гореща точка. Град Кърджали. Незнайно защо, всяка предизборна кампания центрира усилията си именно в този родопски град. А той неизменно и все по-неизменно се владее от политическата партия ДПС. Кърджали вече е добил статут на толкова мощна ябълка на раздора, че е в състояние да предизвика даже и сърдечен срив. Или да доведе до неистов триумф.

Последната юлска работна седмица в Народното събрание премина инфарктно. И докато навън слънцето спряно и сърдито печеше, то в пленарна зала падаха гръм и мълнии. Върху авторите на изборния закон. Около две седмици народните ни избраници водеха люта битка за параграфите на спорния законопроект. От ДПС бранеха със зъби и нокти правото на избор по постоянен адрес, получили мощно рамо от коалиционния си партньор БСП, опозицията пък напираше в почти безсмислен щурм.

Почти, докато на помощ не им се притекоха и управляващите от НДСВ. След многобройните редакции и корекции на закона дори настъпи момент, в който никой не знаеше какво точно гласува и в чия полза отива неговият вот. В крайна сметка обаче в окончателния текст депутатите записаха, че на 28 октомври 2007 г. всеки гражданин на страната може да гласува за кмет на постоянния си адрес. И победата за пореден път бе за ДПС.

Но едва разсеял се димът от това изтощително сражение, стартира нова битка. И то пак за вота в Кърджали. Преди около седмица покръстителят на Родопите отец Боян Саръев сензационно обяви, че е готов да се кандидатира за кмет на Кърджали. Подкрепен от ГЕРБ, “Атака” и ВМРО. Този сюрприз обаче сякаш наистина стресна уверените в успеха си там политически монополисти от ДПС. Защото подобна номинация притежава силата да разклати монотонния етнически вот в града и да освежи партийния цвят в региона. Да боядиса в цвят, различен от лилав. В типичен стил от ДПС не казаха и дума за кандидатурата на Саръев, мълчание по темата запази и мюфтийството.

Червените в Кърджали обаче възкликнаха: “Сакън, само не той”, и побързаха да се разграничат от отеца, като категорично заявиха, че кандидатурата му е неприемлива. Саръев не получи благословия дори и от Пловдивския митрополит Николай, което бе решаващо и той се отказа от борбата. Всичко това породи съмнения, че въпреки мълчанието от ДПС май са потърсили коалиционна помощ от столетницата. Чуха се и твърдения, че БСП се меси във въпросите на българската църква и така тя е била превърната в орган, който откровено играе в полза на Доган…Параметрите на такава сделка все още са неизвестни. Не е известно и защо ГЕРБ и “Атака” така се прегърнаха за Кърджали. Нито пък каква е тактиката на Борисов, който хем застана зад Саръев, хем си имал и друг резервен кандидат.

Важното е, че от доста години насам политическият шампионат у нас все се печели от ДПС. Чак да му доскучае на човек. На опонентите им обаче хич не им е скучно в тази напрегната гонка за разковничето на успеха. Какво ли не би дала политическата маса в България, за да се докопа до златното руно на благополучието. Засега обаче то има само един притежател. Златното руно е на гърба на лилав овен.

А колкото до “сталинградската” битка в Кърджали – нито за ветераните, нито за прохождащите в политиката би било полезно архаичното превъплъщение в Язон. Защото изборите ще се решат не от няколко автобуса от Турция, а от няколко милиона пасивни избиратели. Обърнете се към тях, господа политици.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...