Католици и православни разделени по въпроса за „зелените човечета“



Комсомольская правда

Бурен отзвук по целия свят предизвика статията "Извънземните – братя мои", публикувана в официоза на Ватикана L’Osservatore Romano. Работата е там, че авторът не е някой маниак-уфолог, а отец Хосе Габриел Фюнес – известен астроном и ръководител на ватиканската обсерватория, разположена в лятната резиденция на папата. Съдържанието на статията отразява, както изглежда, възгледите, царуващи в момента в католическите среди.

Фюнес твърди, че вярата в Бога и вярата в разумния живот в космоса изобщо не си противоречат. Самият той смята, че изъвнземните съществуват, в това число и такива, които са ни задминали далеч по своето развитие. Те са създадени от същия Господ Бог, който е един за цялата Вселена.

"Щом на Земята намираме огромно разннобразие от живи същества, очевидно в космоса трябва има и други, създадени от Бога, включително и разумни – пише астрономът. – Не сме ние онези, които ще ограничат Неговата творческа свобода. Още св. Франциск Асизки е смятал всички земни твари за наши братя и сестри. Защо тогава да не се отнасяме по същия начин към извънземните?"

Според учения човекоподобните братя по разум могат да разчитат заедно с хората на изкуплението и спасението, дарени от Иисус Христос и на Божието милосърдие.

Какво крие Ватиканът?

За запознатите откровенията на отец Габриел не изглеждат нещо неочаквано. Вече 10 години Ватиканът отдава повишено внимание на извънземните. И предишният папа лично заяви през 1999 г., че нищо не пречи на всемогъщия Бог да създаде разумен живот не само на Земята.

Уфолозите, подгряти от многобройните конспирологически романи, подозират, както винаги, някакви тайни. Според слуховете съществува специална ватиканска комисия по въпроса за контактите с извънземните, която анализира информацията от папските нунциатури по целия свят. Освен това се знае със сигурност, че Ватиканът работи в тясна връзки с тайните служби, интересува се живо от НЛО, финансира няколко секретни институти и е взел под аренда мощен телескоп в Аризона (САЩ). Не подготвя ли Римската църква паството си за официална среща с пришълците, за чието съществуване е осведомен Ватиканът?

По-добре да кротуваме

На пръв поглед от това, че не сме сами във Вселената, трябва да ни стане драго. Човек си мисли за невероятните добрини, които "братята" могат да донесат на човечеството. Ами ако те са злонамерени? Както в повечето филми за извънземните? За какво ни е да търсим контакт с тях?

Сякаш за да отхвърли подобни опасения, отец Габриел Фюнес пише, че извънземните могат да бъдат свободни от първородния грях. Тоест безсмъртни, неподложени на болести и тление, живеещи по Божиите закони, както някога Адам и Ева в рая. Но главното е, че в такъв случай те са същества, абсолютно лишени от злоба.

Православните: Извънземните са бесове

– Теоретически не можем да отричаме, че там нейде, в дълбините на Вселената, има разумен живот – казва Егориевският епископ Марк от РПЦ. – Но в Библията не се казва нищо за това. Няма дори и намек за това, че Бог е могъл да създаде освен човека и други същества по Свой образ и подобие. Светото Писание по-скоро отрича тяхното съществуване.

Известният руски богослов, професорът на Московската духовна академия Алексей Осипов заяви, че православната вяра не допуска възможността за съществуване на извънземни цивилизации, надарени с разум. "От гледна точка на православното богословие няма основание да се допуска съществуването на извънземни цивилизации, които притежават разум и творчески сили", каза той. Аргументите му се основават върху това, че Библията и светите отци не са споменавали никога нищо за подобни същества.

Има обаче и друга гледна точка по въпроса в Православната църква, каза Осипов. Тя е била изказана от отец Серафим Роуз, който е допускал съществуването на "духове, които обкръжават нашата планета, проникват в човешкия свят и могат да въздействат върху хората, а дори и върху някои материални процеси". Тъй като тези духове не могат да се смятат за свети духове, тоест за ангели, на църковния език те се наричат бесове, заключи проф. Осипов.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...