Константинополският Патриарх и ролята му при избора на новия Атински архиепископ



 

Особената роля на Цариградския патриарх в живота на Атинската архиепископия пролича отново през последните дни.

Преди броени дни той определи срещата си във Фенер на 24 януари с гръцкия премиер Костас Караманлис като историческа и създаваща "добри надежди" за отношенията между двете страни. Тогава Негово Светейшество заяви, че очаква подкрепата и съдействието на гръцките политици, за да продължи мисията на Патриаршията и нейното религиозно и духовно послание в света.

По време на срещата Вселенският патриарх Вартоломей благодари на министър-председателя за всичко, което той прави за Патриаршията и го помоли да продължи подкрепата си, та "Христовата Църква да съхрани днешното си вселенско сияние и великолепие, изпълнявайки апостолското си предназначение и диакония с онези високи християнски ценности, които съставят основата на световната култура и основите на мира, благоденствието и свободата на човечеството".

Веднага след приветствието на Вселенския патриарх гръцкият премиер подчерта значението на срещата. "Светейши Владико, изпитвам дълбоко вълнение при днешното ми присъствие на това свещено място във Фенер, в седалището на Вселенската патриаршия", каза той.

Няколко дни по-късно, на 30 януари 2008 г., Константинополският патриарх бе чакан в 18,15 часа на летище "Елефтериос Венизелос" в Атина, ден преди погребението на Атинския архиепископ Христодул. Той пристигна с редовен полет на турските авиолинии.

На следващият ден той в съслужение с гръцки архиереи извърши опелото на Атинския архиепископ в столичния катедрален храм, след което процесията продължи към атинското гробище, където архиепископ Христодул бе погребан с държавни почести.

Явно повторната среща между Костас Караманлис и Патриарх Вартоломей е имала наистина историческо значение, тъй като на нея се е обсъждал и въпросът за избора на новия Атински архиепископ, който трябва да се извърши на 7 февруари от синодалните архиереи на Атинската архиепископия.

Както пише днес (03.02.08) в. "Вима тис Кириакис":

"Вижда се, че кандидатурата на митрополита на Спарта не се отхвърля от патриарх Вартоломей, който беседва продължително по въпроса за наследника с премиера Костас Караманлис. Това е още една причина гръцкият кабинет да предложи Н.Б. Евстатий Спартански, след като като от самото началото присъствието му гарантира, че няма да се повтори историята с конфликта между Патриарха и Архиепископа. Твърденията, че вселенският патриарх уж не подкрепял неговата кандидатура, бяха опровергани, тъй като днес той доказа обратното".

В момента някои гръцки масмедии се стараят да омаловажат нивото на изборните процедури, разпространявайки различни слухове. Въпреки това по-рано и някои от архиереите на Гръцката православна църква се изказаха в подкрепа на митрополита на Спарта Евстатий.

На снимката: Митрополитът на Менимвасия и Спарта заедно с Константинополския Патриарх. Снимка: Ромфеа

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...