Кризисен мениджмънт сред мъртви тела



altНовината на Православие.БГ за подготвяната в София изложба „Човешкото тяло – разкрито и реално“ предизвика сериозен медиен интерес – най-вече поради факта, че се оказахме първата българска медиа, съобщила за събитието, което ще се състои в ЦУМ в края на април. Нашата публикация очевидно леко обърка PR-стратегията на организаторите от Интерконтакт, според която стратегия новината трябваше да „изтече“ в публичното пространство първо от тях самите, съответно съобразена с маркетинговите цели на изложбата.

Сред тези цели очевидно думата „труп“ е нещо нежелано – както става видно от анонимната (но явно добре премислена) статия във Vesti.bg, където новината от нашия сайт беше язвително коментирана по следния начин:

Странно е желанието на сайта pravoslavie.bg предварително да се предизвика скандал с твърдението, че става дума за изложба, която показва „колекция човешки трупове“. Редакторите в сайта твърдят, че „труповете в изложбата са реални човешки останки, обработени с т. нар. метод на пластинацията – процес, при който се спира процеса на гниене на мъртвото тяло, а течностите в него се заместват с полимерни химични съединения“.

Интересно, че неизвестните автори на публикацията във Vesti.bg не си правят труда да отговорят на „твърдението“ на нашите редактори. Причината за мислещия читател е повече от ясна и се състои от две думи: „кризисен мениджмънт“. При него е важно да се хвърли сянка на съмнение спрямо авторите на неудобните „твърдения“, без да се налага опровергаването на въпросните твърдения, стига това да спомогне за възстановяване на имиджа на дизайнерите на кампанията.

От цитираното по-горе изречение непредубеденият читател може би ще си помисли, че Православие.БГ са (се) излъгали и че не става въпрос за човешки трупове. Много бихме се радвали, ако това наистина беше така. Но не е. И ако някой си е помислил, че може би на изложбата ще види пластмасови модели на човешки тела, дълбоко се е заблудил.

Изложбата „Човешкото тяло – разкрито и реално“ е собственост на американската компания Premier Exhibitions със седалище в Атланта. Оригиналното заглавие на изложбата е „Bodies Revealed“. В сайта на компанията www.bodiesrevealed.com, в секцията „За изложбата“ четем: „В нашата изложба има над 200 истински човешки тела и органи… показани уважително. Експонатите са обработени чрез революционен процес, наречен „полимерна презервация“, при който човешката тъкан се запазва чрез течна силиконова гума“.

Тази част от информацията за изложбата е милостиво спестена в българския сайт www.bodies.bg на организаторите от Интерконтакт. Тази пестеливост очевидно е отново част от маркетинговата стратегия – все пак, може би ще се намерят хора, които просто няма и да разберат, че „експонатите“ са били някога живи човешки същества. Със свои имена и със свой живот. Като всички нас.

Кризисният мениджмънт на „Интерконтакт“ обаче не е спрял дотук. По-нататък в публикацията четем: „Православие.БГ цитира анонимни юристи“. Не се уточнява или привежда цитатът, нито се коментира неговата правна тежест. Напомняме: става въпрос за нарушение на българското законодателство, и по-специално на Закона за здравето (чл. 208а – 208б) който не допуска използването на мъртви тела за подобни цели. Освен, че пропуска да изясни какво точно твърдят „анонимните юристи“, Vesti.bg откровено подвежда читателите си – защото в публикацията на Православие.БГ е цитиран напълно конкретен юрист – д-р Стоян Ставру, като е даден и активен линк към неговия сайт. Не само че не е анонимен; д-р Ставру е един от най-добрите ни специалисти в областта на медицинското право, биоетиката и биоправото, университетски преподавател, автор на десетки монографии и статии. Единствената причина, заради която е причислен към конспиративната категория „анонимни юристи“ е юридическото му становище относно допустимостта на подобни изложби – становище, което влиза в пряк конфликт с пазарните цели на организаторите на изложбата.

И за да бъде манипулацията завършена, в края на статията си анонимният (този път наистина анонимен) автор на публикацията във Vesti.bg е поставил нещо като черешка:

Преди години по подобен начин фанатици направиха опит да бъде спряно разпространението в България на знаменития филм на Мел Гибсън „Страстите Христови“.

Тоест, Православие.БГ и „анонимните юристи“ са фанатици, а както знаем, никой не обича фанатиците. В този конкретен случай обаче „фанатиците“ твърдят нещо, което се оказа, ами, вярно – в ЦУМ ще бъдат показани истински трупове. Или, ако предпочитате симпатичната и най-вече не толкова груба формулировка на сайта на Premier Exhibitions – „автентични артефакти“. Новговор, newspeak? Звучи ли ви познато?

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

6 Отговори

  1. Радослав Димитров каза:

    Забелязал съм, че Vesti.bg са се превърнали в безобразна електронна „подлога“, така че не заслужават внимание.

  2. Илиев каза:

    Мътрви тела, мъртви души…
    Прилича на приказка за същества, надарени със свободна воля и способност да творят, но недостатъчно умни и които, поставени системно в условия на дезинформация и зла информация, се поддават на измамните химери на други същества, злокобни и мракобесни, без никакви творчески и градивни способности, които всячески се опитват да мамят и разрушават.

  3. karik каза:

    Тук искам да споделя свои достатъчно дълги наблюдения: настоящият материал показва за пореден път Пламен Сивов като уникален редактор. Той успява да защити своята позиция, да брани интересите на медията, която представлява, да се аргументира с достатъчна доза интелигентност и идеално премерена ирония. При това Сивов постига нещо действително рядко: не отговаря на личните нападки със злоба или с намек за заядливост. За мен това е идеалният редактор на жива медия днес – без значение православна ли, друга ли. Колкото до новината – трудно е да се повярва, че такова нещо се допуска в държавата. Ще бъда изненадан, ако изложбата се състои. Има отвратителни неща, които не могат да минат просто като скандални. Морално пошлото следва да се преследва с всички позволени от законите средства.

  4. Вера Давидова каза:

    Олеле! Какво общо има изложбата на човешки останки, които би трябвало да се покоят в гробовете си, с филма на Мел Гибсън? Не ги ли е малко срам? Наистина ли вашият сайт се е опитвал да спре „Страстите Христови“? Или изобщо няма такова нещо?
    Съвсем не по темата, но тази ваша статия, напълно правдива, ужасно ми прилича на статиите на енорията на руската църква, с които те отговарят на необосновани нападки (идващи, за съжаление, от вашия сайт, който иначе е пълен със страхотни материали). Само отмятам, не искам да предизвиквам никакви дискусии.. А тази статия ще я пусна на мои познати, които също дискутират „изложбата на човешки тела“. Много се радвам, че пишете по въпроса.
    Забележете, че изложбата ще бъде открита малко преди Страстната седмица.

  5. Пламен Евгениев Сивов каза:

    [quote name=“Вера Давидова“]Наистина ли вашият сайт се е опитвал да спре „Страстите Христови“? Или изобщо няма такова нещо? [/quote]

    Второто 🙂

  6. ggeorgiev каза:

    Цитат от въпросната статия във vesti.bg:

    [quote]Изложбата е с билети… безплатно е само за деца до 5-годишна възраст.[/quote]