Могат ли жени да ловят Св. Кръст на Богоявление?



Публикуваме настоящата статия с уговорката, че тя поставя един важен въпрос – относно "статута" на обичаи като "ваденето на кръста" на Богоявление, а в един по-широк план – и на ред други практики, в които Църквата участва традиционно. И също така традиционно архиереи и свещеници не си правят труда да обяснят на присъстващите разликата между догмат, канон и благочестива традиция. От текста на статията е видно, че такива обяснения са повече от необходими.

Не можем да приемем без резерви и еднозначната квалификация на автора, който определя "ловенето на кръста" като "жертва за Христа". Но понеже в други свои тези той поставя важни въпроси, публикуваме текста като покана за дискусия.

От редакцията

***

В ранната утрин на 6 януари т. г. по програма „Хоризонт” на Българското национално радио бе съобщено, че на предстоящето традиционно хвърляне на Св. Кръст на Богоявление нямало да бъдат допускани жени тъй като „противоречало на канона на православаната църква”. В официалния сайт на община Бургас също така можеше да се прочете, че „в надпреварата за спасяването на Светия Кръст няма да бъдат допускани жени, защото това е в противоречие с каноните на Българската православна църква.” Дали това обаче действително е така? Казусът е крайно интересен, но и както ще се убедите, твърде сложен.

Първо трябва да се отговори на въпроса – що са канони на Българската православна църква? Казано съвсем разбираемо – това са законите по които тя е устроена и се управлява. Каноните на нашата Църква са многобройни и те се намират в сложна йерархичност (съподчиненост) помежду си. Най-общо казано те се разделят на категории. На първо място са решенията на Вселенските събори. Също така важни са решенията на Поместните събори, които са одобрени от Вселенските събори. Освен каноните на Вселенските събори и на Вселенската православна църква, Българската православна църква се управлява от своите собствени устави, правилници и решения. Всъщност крайъгълна основа на канона (устройство и управление) са Свещеното писание, учението на Вселенската православна църква и устава на Българската православна църква.

На второ място трбява да се види дали някъде в изброените текстове има запис, който императивно повелява, че на празника Богоявление не е разрешено на жени да се хвърлят във водата за да спасят Св. Кръст. Това трябва непременно някъде да бъде записано (в закон, устав, правилник, решение). Доколкото ни е известно такъв запис не съществува. Щом нещо не е писмено забранено, то е разрешено.Нещо повече, твърдението че не е разрешено, само по себе си е неканонично.

Трето, самият християнски празник Богоявление има в себе си църковна и гражданска компонента. Той се подчинява на Божиите, на църковните и на българските закони. Богоявление има смесена юрисдикция. В едно се събират Църква, държава и армия. Участват клирици и миряни. Включени са структури на българската държава – президентство, правителство, общини, кметства. Освещават се бойни знамена и се поръсват със светена вода, извиват се кръшни хора. Това ще рече, че тук действа не само канона. България е секуларизирана страна – Църквата е отделена от държавата.

Всичко казано дотук съвсем не означава, че на Богоявление всичко е позволено. Съвсем не. Нека не са забравя какво честваме. Това е кръщаването на нашия Господ Иисус Христос и проявлението на Светата Троица в нейното божествено триединство. Хвърлянето в ледените води е жертва за Св. Кръст и за самия Иисус Христос. Чистите по душа не ловят Св. Кръст за да получат парична награда, да бъдат приети в нечий кабинет или да ги дават по телевизията. Те се жертват за Христа.

Могат ли в крайна сметка нашите майки, съпруги и дъщери да участват в ловенето на Св. Кръст на Богоявление? Да, но при определени условия. Те трябва да бъдат православни християнки и кръстени в Църква. Нужно е и да са навършили 18 години – да са пълнолетни. Ловенето на Св. Кръст е рискована дейност. Всичко може да се случи. Жените-християнки трябва да са облечени в цял плувен костюм. Напълно недопустими са бански костюми тип „прашки”. И не на последно място, жените-смелчачки трябва да са физически и психически здрави, което може да бъде удостоверено със съответен легитимен документ. Няма нищо неканонично жени да ловят Св. Кръст на Богоявление. Неморално е да ги лишаваме от правото да се жертват за Христос. Участието на жени дори трябва да се насърчава. | www.bulswim.info

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...