Мюсюлманите продължават да живеят в конфликт със Западния свят



Източник: Bulgarian Post

Проучване на общественото мнение на американския институт Pew Research показва, че мюсюлманите и гражданите на Западния свят продължават да изпитват недоверие едни към други. Мюсюлманите са все по-малко толерантни към терористични актове, подтикнати от крайни религиозни идеи.

Американският социологически институт Pew Research проведе проучване на диалога между мюсюлманите и гражданите на Западния свят сред 14 000 души в 13 държави в Европа, САЩ, арабските и азиатски страни. То отбелязва, мнозинството от представителите на Западната цивилизация смятат мюсюлманите за фанатични, свързват ги с насилие и не проявяват толерантност към тях. От своя страна мюсюлманите описват гражданите от западните държави като егоистични, неморални и алчни, също така жестоки и фанатични. Една от малкото общи гледни точки помежду им са, че смятат, че мюсюлманските държави трябва да бъдат по-предприемчиви икономически, за да подобрят положението си.

Мюсюлманите обвиняват повече западната политика за икономическото си състояние, от своя страна западните граждани виждат причината за недостатъчно силното икономическо представяне на мюсюлманските страни в корупцията на високо ниво, липсата или недостатъчното светско образование, фундаментализмът.

Отношението към жените също разделs Изтока и Запада. Както западните представители смятат, че Ислямът не почита достатъчно жените, така и мюсюлманите казват същото за западната традиция.

Все пак във Франция, Великобритания, САЩ мнозинството има по-скоро положително мнение за мюсюлманите. Испанците и германците проявяват най-голямо недоверие към мюсюлманите. В Испания положителното мнение е спаднало от 46% до 29% процента, в Англия то бележи намаление от 72% до 63%. Във Франция, която преживя бунтове на имигранти, предимно мюсюлмани, в края на 2005 г., надделява толерантността и както французите, така и имигрантите твърдят, че няма конфликт в това да си посветен мюсюлманин в модерно западно общество.

Намалява броят на гражданите на мюсюлманските страни, които оправдават тероризма, особено срещу невинни цивилни цели. В Йордания техният брой е намалял от 57% през май 2005 г. до 29%. Там доверието в Осама бин Ладен е спаднало от 60% до 24%. Подобна е и ситуацията в Пакистан. Изключение прави Нигерия – там доверието във водача на Ал-Кайда, който е в неизвестност от 2001 г., се е покачило от 44% през 2003 г. до 60%.

Антисемитизмът продължава да има силни позиции в мюсюлманския свят. Наблюдава се и солидна подкрепа за Хамас, която дойде на власт в Палестинската автономия в началото на годината. Мнозинството от гражданите на мюсюлманските страни смятат, че победата на Хамас ще доведе до справедливо споразумение с Израел, мнение, което няма сериозна подкрепа в Западния свят.

Интересно наблюдение е, че мнозинството от жителите на Индонезия, Турция, Египет и Йордания не вярват, че арабски представители са замесени в терористичните атаки от 11 септември 2001 г.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...