Не е ясно кога ще бъде въведен предмет религия в училищата



 Ние сме склонни да правим промени в учебния план и учебната програма, само ако има минимален консенсус по това, което ще се направи. Това каза образователният министър Даниел Вълчев на кръгла маса, посветена на концепцията за въвеждане на предмета религия в училище. Той допълни, че към момента такъв консенсус няма.

 

Работата на обществения съвет, който е изготвил концепцията по въпросите на обучението по религия в училище ще продължи най – малкото докато се разбере дали е възможен един макар и минимален обществен консенсус по това, което следва да се промени в учебната програма. Това каза образователният министър Даниел Вълчев след края на дискусиите по въпроса за въвеждането на предмета религия в училището.

На кръглата маса участваха обществения съвет, изготвил концепцията с председател проф.Георги Бакалов и преподаватели от висши училища в България. Според Бакалов, в концепцията се предвижда обучението по религия да бъде задължително и въведено като общообразователен предмет в българското училище. Активна позиция категорично против въвеждането на предмет религия в училищата изрази социологът Андрей Райчев и допълни, че за него това е крайно неприемливо. Неговата теза подкрепи и Цвета Брестничка от асоциация Родители.

В дискусията се включиха и директорът на Дирекцията по вероизповедания Иван Желев, председателят на Комисията по вероизповедания Огнян Герджиков и народни представители. Образователният министър Даниел Вълчев обобщи, че обсъжданията на въпроса ще продължат докато се стигне до обществен консенсус.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...