“Ние сме християни”


Източник: WorldNetDaily

Две малки момчета, принудени да държат училищен тест, след който да приемат исляма, написали „Аз съм християнин” на изпитните листи, като предварително са знаели, че това най-вероятно ще сложи край на тяхното образование. Сега една организация, базирана в САЩ, лобира за оказване на международен натиск върху Египет, за да престане да поставя християните в такива безизходни ситуации.

„Това, което привлече общественото внимание към този случай, беше категоричният отказ на двете деца да държат ислямските изпити и да приемат исляма, заявявайки, че „няма да се отрекат от своята християнска вяра и да приемат исляма, каквото и да им струва това”, казва Сам Грейс, говорител на Coptic News.

Организацията има за цел да „разкрива неразказаните истории… които се премълчават от официалната арабска преса.”

Той каза за WorldNetDaily, че момчетата, Марио Медхат Рамзес, 11-годишен, и Андрей Медхат Рамзес, 13-годишен, се изправят пред бъдеще без възможности за образование, въпреки че ги определят като „блестящи” ученици във Френския лицей в Александрия.

Грейс казва, че египетското Министерство на образованието е принудило момчетата да се явят на теста, след който да приемат исляма, тъй като техният баща, който напуснал семейството преди около пет години, решил да се обърне от християнство към ислям.

Родителите, Медхат Рамзес и Камелия Медхат, били християнско семейство, когато се родили момчетата, но после бащата се развел с майката, като изоставил синовете си и приел исляма, за да се ожени за мюсюлманка.

Но ислямският религиозен закон, възприет от египетското правителство, налага децата да последват вярата на онзи от родителите, който приема исляма, „тъй като ислямът е по-висшата религия, която отменя всички други религии”, казва Грейс.

А да се оставят децата “да следват изопачените религии (христянство и юдаизъм) на другия родител би означавало да се обрекат на адския огън, предопределен за християните, евреите и всички други немюсюлмани”.

“Всички организации, които защищават човешките права, трябва да се опитат да заставят Египет да зачита конвенциите за правата на човека, а Египет е страна, подписала всички тези конвенции за човешки права”, казва Грейс. „Нашата цел е да се обърнем към всички групи за човешки права в цивилизования свят и към всички хора, които обичат свободата. Ние искаме да ги подтикнем към действие, да се обърнат към египетските посолства, като им покажат ясно, че това не може да се случва в 21-ви век.”

Грейс казва за WorldNetDaily, че момчетата вече служат като дякони в своята църква и са участвали в телевизионни дискусионни предавания, за да заявят своята вярност към християнството. Египетските медии, казва той, са представили ситуацията, като че ли става дума за една майка, която оказва натиск върху синовете си да не си сменят вярата.

Тяхното положение е следствие от изискването на ислямския закон децата да следват вярата на своя баща, ако тя е исляма. След това Министерството на образованието ги задължава да положат – и издържат – тест по ислям, за да могат да продължат да учат в училище. Ако не издържат теста, училището за тях приключва, казва Грейс.

“Целият египетски коптски християнски народ се моли и пледира пред съвестта на всички организации за човешки права, правителства и общественото мнение на целия цивилизован свят да се свържат с […] египетските посолства […] и да изискат от египетското правителство да прекрати измъчването на тези две деца и тяхната майка”, казва Грейс.

Изданието The Middle East Review of International Affairs казва, че засилването на исляма в Египет идва с управлението на Ануар Садат.

“Тогава той започва това, което от днешна гледна точка можем да наречем “Голямата ислямска трансформация” на Египет. Първата стъпка беше да се предвиди в член втори на неговата нова конституция, обнародвана през 1971 г. (много преди Хомейни да се впусне в своята ислямска революционна кампания), че принципите на ислямския шериат са “главен източник” на законодателството. През май 1981 г. “главен” беше заменено с “главният”, което превърна шериата в арбитражно понятие за цялата конституция, като всички останали членове трябваше да се тълкуват в неговата светлина”, се казва в изданието.

“Учебните програми на държавните училища, въведени от Министерството на образованието, пренебрегват коптската епоха в историята на Египет. Учебни курсове, които възхваляват исляма (“Единствената истинска религия”) и неговата история, а хулят кръстоносците (т.е. християните) и евреите, се налагат на всички ученици.”

“В случай, че баща от християнско семейство приеме исляма, неговите непълнолетни деца са принуждавани да последват примера му: попечителските права на майката – един ясно установен правен принцип – се игнорират в този случай, тъй като децата, според типичните съдебни решения, се предполага да последват “по-добрата (или “по-благородната”) от двете религии”, се казва още там.

Има и други сигнали, че Египет не е особено толерантен към немюсюлмани. Египетски християнин, който е избягал от родината си, “без всякакво съмнение има право да не бъде измъчван”, постанови федерален съд в САЩ, като му позволи да остане в Съединените щати.

Съдът категорично заключи, че “дипломатически уверения” за неговите религиозни права “от страна, известна с прилагането на мъчения”, не вдъхват увереност.

Доклад от Коалицията за защита на човешките права (Dhimmi.com) достига до заключението, че коптите християни в Египет са били тормозени, измъчвани и убивани от мюсюлмани в продължение на 1400 години.

“Те са подложени на всякакви престъпления на омразата, включително отвличане на млади коптски момичета, убийство на коптски жени и деца и разрушаване на техните богослужебни места”, заключава докладът.

Комисията за международна религиозна свобода, агенция създадена от Конгреса на САЩ, вписва Египет в своя списък на наблюдаваните страни, като отбелязва, че страната има “лошо общо досие по човешките права”.

Снимка: Александрия, Египет

Превод: Божидар Питев

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...