„Нов старт“ в отношенията между САЩ и мюсюлманския свят


Президентът Барак Обама вложи цялата си душа и целия си талант в обръщението си към мюсюлманския свят в четвъртък в университета в Кайро. Целта на тази реч – да се помирят САЩ и мюсюлманския свят – бе заявена по-рано чрез формулата "Съединените щати не водят война слещу исляма".

В своето изказване, засягащо седем теми (екстремизъм, ядрено оръжие, демокрация, религиозна свобода, правата на жените и икономическо развитие) президентът се опита да нарисува многостранна картина, отказвайки се от стереотипната представа за исляма.

Барак Обама е президент на САЩ и защищава интересите на своята страна, но вместо да се хвали с нейното могъщество, той акцентира върху "травмата", която страната му е получила в резултат на терористичните актове от 11 септември 2002 г, и която я накара да действа „в противоречие на своите идеи и традиции“. Той даде негативна оценка за решението да се започне война в Ирак и Афганистан, подчертава изданието.

Същевременно той призна правото на Иран да развива мирна ядрена програма и, не заплашвайки Тегеран, подчерта, че в интересите на региона е да се избегне надпреварата във въоръжаването, наблягайки на решимостта на САЩ да се стреми към свят без ядрено оръжие.

Обама разбира, че ръката му, протегната към мюсюлманите, няма да бъде приета, ако той не обърне внимание на палестино-израелския конфликт. За пръв път американски президент даде недвусмислена оценка на ситуацията, наричайки положението на палестинците "непоносимо" поради всекидневните унижения на окупацията и настоявайки за прекратяване на еврейската колонизация на палестинските земи и признаване на правото на съществуване на палестинската държава. Заедно с това той призова "Хамас" да се откаже от насилието.

Подчертавайки, че никаква система не може да бъде наложена отвън, той призова да се спазват принципите на толерантността и уважението към волята на народите, отбелязвайки, че "само избори не правят демокрация". Той също каза, че правата на човека не са измислени в Америка, но САЩ ще продолжат да ги защищават из целия свят. | InoPressa/Le Temps

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...