Няма изгледи за завръщане на Англиканската църква към автентичното християнство


Откритата миналата седмица четиринайсета Конференция “Ламбет” – среща на епископите на Световната англиканска общност, провеждаща се на всеки десет години – не дава надежда за сериозни реформи в Англиканската църква, смята водачът на традиционалисткото движение в САЩ.

Близо една трета от епископите на Общността отказаха да участват в конференцията като израз на протест. Тази една трета от епископата обаче представлява 30 милиона от общо 55-те милиона активни членове на Англиканската църква по света, което прави повече от половината.

“Вероятно участваме в разпадането на третата по големина християнска общност в света”, казва Кийт Акерман, епископален епископ на Куинси в Илинойс, САЩ.

Англиканската църква се разпада поради приемането от страна на нейните ултралиберални и силно секуларизирани клонове в Северна Америка и Великобритания на хомосексуализма като нравствено равноценен на естествената сексуалност и тяхната решимост да наложат на останалата част от Англиканската общност да последва примера им.

Акерман, който е също и председател на традиционалисткото движение “Напред във вярата – Северна Америка”, разговаря в Кентърбъри, Великобритания, с англиканския журналист Дейвид Върчу. Той казва, че тази конференция ще “изисква един много честен анализ на това какво означава да бъдеш общност”, посочвайки обаче, че не храни големи надежди този анализ да се случи на конференцията.

Разпадането на Англиканската общност, казва Акерман, се организира от висшите ръководни нива без подкрепата на мнозинството от англиканските миряни.

“Протестът на миряните е много по-голям, отколкото може да си представи човек, когато пред тях се поставят ревизионистични планове, които са в разрез с ученията на класическото англиканство. Би било много по-честно от страна на онези, които се отклоняват от традиционното англиканство, просто да заявят, че това е техният план и те ще продължават да допускат [светската] култура да определя вярата.”

Кийт Акерман е един от само двамата епископи в епископалния клон на Англиканската общност в САЩ, който отказва да ръкополага жени за свещеници, като се позовава на факта, че това е библейски и църковен прецедент от 2000 години насам. Той казва, че другият епископ – Джак Айкър на Форт Уърт, “по всяка вероятност неизбежно” ще напусне Епископалната църква. Той посочва, че неговата собствена епархия е готова да води борба с Епископалната църква за запазване на своите църковни имоти в случай, че епархията на Куинси гласува за напускане на църквата.

Епископ Акерман направи богословска връзка между натиска за ръкополагане на жени за свещеници и епископи, от една страна, и “сексуалното идолопоклонство”, което се изразява в насърчаването на хомосексуализма и омаловажаването на естествените отношения.

“Свещеникът не просто заема мястото на Христос в олтара”, казва той, “а е в непосредствено отношение със светата майка Църквата, така имаме взаимно допълване. При брака ние виждаме един мъж и една жена и следователно отново виждаме реалността на взаимното допълване. Заменимостта на пола в тези тайнства подкопава традиционното гледище, изложено в книга Битие относно сътворението и възпроизвеждането.”

На въпрос, дали е съгласен, че Англиканската общност в момента се ръководи от хора, които са “християни само по име”, но не са истински вярващи, Акерман отговаря: “По плодовете им ще ги познаете”. | lifesitenews.com

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...