Почти 50% от гласувалите в анкетата на Православие.БГ биха подкрепили с радост детето си, ако реши да стане монах или монахиня



Монах е оня, който, бидейки облечен във веществено и тленно тяло, подражава на живота и състоянието на безплътните.„ Тези думи на св. Йоан Лествичник, описващи монашеския идеал, за мнозина днес звучат странно и невъзможно. В съвременното общество често изборът някой да поеме по монашеския път среща неразбиране и отхвърляне. Особено трудно е, когато родителите и близките на решилия да стане монах отказват да приемат този негов избор.

Седмица преди Деня на св. Антоний, великия подвижник и мерило за монашески подвиг, Православие.БГ зададе на своите читатели въпроса: „Бихте ли подкрепили детето си, ако има желание да стане монах/монахиня?“ В анкетата се включиха 518 души. 47% от гласувалите заявяват, че охотно, с радост, биха подкрепили своя син или дъщеря, ако избере да поеме по монашеския път. Някои от гласувалите отбелязваха в коментарите към анкетата, че биха приели подобно решение като Божий повик в сърцето на човека и не биха станали пречка този призив да бъде последван, приемайки това за благодатен дар за цялото семейство.

34% от гласувалите също дават положителен отговор в подкрепа на монашеския път, но с уточнението, че няма да им бъде лесно. За да приемат волята на своите деца, те първо трябва да положат усилия да се преборят със свои страхове и да се откажат от свои представи, свързани с бъдещето на своя наследник – включващи идеята за сдобиване с внуци, очаквания за кариера и благополучие от перспективата на светския човек и др.

10% пък от анкетираните категорично заявяват, че не биха одобрили подобен избор, тъй като не смятат, че той би бил подходящ за тяхното дете и че така то ще бъде щастливо. Сред коментарите към анкетата някои уточниха мотивацията си да гласуват отрицателно – не поради опасения, че детето им не е готово за този път или че няма да бъде щастливо, а поради това, че конкретно за България нерядко се сблъскват със свидетелства за практики и атмосфера в някои манастири, която драматично се разминават с православната представа за автентичен монашески живот. С „Не мога да преценя“ са гласували 9% от анкетираните.

Можем да предположим, че резултатите от подобна анкета ще бъдат различни, ако тя се проведе и извън читателската аудитория на православен портал. Би било любопитно да се проследят обществените нагласи по темата. Но нека днес, в празничния ден, да си припомним за благодатта на монашеския път чрез думите на свети Антоний към неговите ученици: „Аз се молих за вас да се удостоите и вие да получите този велик огнен Дух, Който получих аз. Ако искате да Го получите така, че Той да пребъдва във вас, принесете най-напред телесни трудове и смирение на сърцето, и въздигайки своите помисли към небето, ден и нощ търсете с чисто сърце този огнен Дух – и Той ще ви се даде завинаги и навеки … и Той, когато бъде приет от вас, ще ви открие небесните тайни, ще прогони от вас страха от хора и зверове и вие ще пребъдвате в небесна радост ден и нощ и, живеейки още в плът, ще бъдете подобни на тези, които вече се намират в Царството Небесно.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...