Признаването на Косово и българската позиция



Световният въпрос днес е признаването на независимостта на Косово. По този въпрос, както винаги по важни въпроси, които искат недвусмислена позиция, БПЦ мълчи, макар че обича да говори за всеправославно единство и да търси подкрепа от сестрите-църкви, когато са засегнати нейните властови и социално-икономически интереси. Позицията на българското правителство също не е ясна – "балансирана позиция" означава липса на позиция.

Какво всъщност става на Балканския полуостров? На Балканския полуостров се води тотална и безкомпромисна война с православието и славянството, смятани за стратегически военен и идеологически съюзник на Русия. Югославия беше верен съюзник на Русия и като такава тя трябваше да бъде разградена от ислямския фундаментализъм и балканския национализъм. Създадена като награда за участието на сърбите на страната на Антантата през Първата световна война и запазена като награда за сръбската съпротива срещу Хитлер, днес Югославия е мост, по който русите и православно-славянския свят изнася доктрината си на Запад. Затова Югославия трябва да се стопи до незначителна сръбска държавица, която да не бъде никакъв фактор в региона и Европа. Трите стълба на сръбската самоличност – православие, славянство, национализъм – са атакувани с всички средства, като за целта се прилагат всякакви методи – честни и нечестни.

При това положение на нещата, пита се каква ще бъде българската позиция? Ако ние бяхме суверенна и независима държава, то непременно трябваше да подкрепим сърбите. Но това трябва да стане с ясно заявена позиция, че Македония е българска и сърбите категорично трябва да го признаят.

Използването на национализмите сред православните е голяма трагедия на новата история. Защото скарването между близки хора е по-тежко като омраза и противопоставяне от войната с ясно дефиниран враг. Сръбският национализъм, разработен от сръбската Академия на науките, не пожела да признае българския характер на Югозападните Балкани и забрави, че ние сме православни и славяни, като ни нападна подло през 1885 г. и като провеждаше антибългарска кампания през десетилетията след 1919 г.

Мъчениците на великосърбизма в Македония са много. Днес обаче под заплахата от нашествие на исляма в Македония и под угрозата разпадът на територията да засегне и България, ние трябва ясно да кажем – Да, Косово е сръбско, но Македония е българска! Това е честната позиция, която трябва да бъде заявена ясно в Брюксел и в Москва. От годините на войната на НАТО срещу Югославия си спомням как сърбите излязоха до един да пазят с телата си мостовете над река Дунав. В същото време в българския парламент танцуваше и пееше цигански оркестър, с което искахме да кажем на света колко сме толерантни и колко сме европейци. Днес сърбите пеят песента "Има правда, има Бог", докато ние слушаме и гледаме Азис. Затова от сръбската позиция ние само можем да се поучим как се защитава вяра и нация. И затова трябва да признаем, че Косово е сръбско. Но без да се отказваме от настояването, че Македония е българска и то настояване най-вече пред Москва, която исторически повече подкрепя сърбите отколко по-близките й по дух и култура българи. А на САЩ трябва ясно да кажем, че играта с религиозния фундаментализъм на Балканите е опасна за бъдещето на световния мир, който те защитават. Защото терористите не признават кой им е дал пари и кой не – пример е азиатският ислямски фундаментализъм, който беше финансиран от САЩ срещу Русия, а после се обърна срещу Америка.

Борбата между Русия и Америка още не е приключила. В тази борба трябва ясно да кажем на чия страна сме – дали на страната на православието, славянството и националната традиция, или на страната на геополитическите игри, които се плащат щедро на днешните комунисти – за коли и имоти те продадоха идеята си на Запада и пак срещу пари и власт ще продадат Запада на всеки, който им плати. А православните, славяните и патриотите антикомунисти, които не предадоха България, пак ще гладуват и мизеруват както по времето на атеистичния и интернационален комунизъм.

Сърбите имат една приказка – или ме очеш, или ме нечеш. С тази приказка те застанаха срещу силния немски Райх, страдаха и се мъчиха и спечелиха исторически на два пъти. С „балансирана позиция“ ние влязохме във Втората световна война и Чърчил ни предаде на комунистите за наказание, че бяхме странен съюзник на Третия Райх. Днес сме странен приятел на всички, а старата френска поговорка гласи: "Приятелят на всички е приятел на никой". Затова като православни и славяни ние ясно трябва да кажем – не на ислямския фундаментализъм на Балканите, да на европейското ни членство и бъдещето членство на Македония в Съюза. Защото парите от САЩ и Европа пак ще ги лапнат децата на комунистическите фамилии, а автентичният български антикомунизъм ще бъде принуден да умира от глад. Затова нашата позиция за Косово би трябвало да бъде ясна православна, славянска и национална позиция като държим сметка, че Божият промисъл е по-голям фактор от парите и технологиите на новия световен ред.

В Библията, която управниците ни не познават, е казано ясно: "Търсете Божията правда и всичко останало ще ви се придаде". Затова в решението си за позицията относно Косово трябва да търсим свещената правда на християните и измеренията на мисията на славянството, а после да търсим финансови моментни изгоди, които комунистическите фамилии в България пак ще осребрят. Защото ЕС не е Съветски съюз, а ако е, или ще става такъв, то това ще бъде поредната ни национална катастрофа.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...