Религия и манипулация: къде е разликата?



hudievРелигията е средство за манипулация, инструмент, с помощта на който хитрите подчиняват доверчивите. Така ли е?

Можем да намерим множество примери, че е така – Секо Асахара, Джим Джоунс и други „религиозни” лидери довеждат паството си до престъпления и самоубийства, придобиват огромна власт над вярващите и злоупотребяват с нея по най-страшния начин.

Има и не толкова ярки случаи – политиците манипулират чрез религията, за да привлекат избиратели, а пълководците – да убедят войниците да убиват и умират.

Къде е грешката при този популярен атеистичен тезис? На първо място – неопределено широката употреба на термина. Какво е „религия“? А вие какво имате предвид?

В света съществуват много и различни религии, всеки курс по религиознание започва с разказа колко е трудно да се даде точно определение на предмета на изследването. От друга страна, решителните обобщаващи определения на „религията като цяло“ звучат още по-зле, от всички останали решителни обобщаващи заявления. А от трета, на това широко и неопределено понятие се вменява точна и еднозначна функция – да манипулира хората.

Нека си представим подобно изказване – „дърводелските инструменти са оръдие за убийство“. Навярно ще приведем достатъчно примери, че е така, всеки ден в криминалната хроника съобщават за убийства с такива предмети.

Уви, и обикновените домашни клещи, част от инструментите, намиращи се във всеки дом, са били използвани за мъчения. Но самото изказване ще бъде, първо, неоправдано обобщаващо – с рулетка и нивелир навярно са убити значително по-малко хора отколкото с нож, брадва или чук, а второ, опитът на човечеството при работа с дърводелски сечива е свит неоправдано.

Хиляди хора работят с брадви и чукове, за ножове да не говорим, и никой никого не убива. Ако настоявате да се забранят рулетките само защото „дърводелските инструменти са оръдие за убийство“ ще ви се наложи дълго да обяснявате логиката си и естествено, никого няма да убедите.

От друга страна, има достатъчно средства за убийство, които при цялото си желание не бихме нарекли дърводелски инструменти – пистолетите и въобще огнестрелното оръжие, отровите и т.н.

Злодеите могат да използват дърводелски сечива (някои по–често), за да извършват престъпления, но това нищо не означава за самите инструменти и тяхното предназначение.

Но нека се върнем към религиите. Със същия успех можем да кажем, че „науката е средство за манипулация, инструмент, с помощта на който хитрите подчиняват доверчивите“. Ще намерим хиляди примери – и комунизмът и националсоциализмът са се обявявали за „научни“. Според Рудолф Хес „национал-социализмът е приложна биология“. Нека си спомним „научния расизъм“ на Томас Хаксли и това не са били „предразсъдъците на неговата епоха“, това е била най-добрата наука на неговата епоха.

Да си припомним социал-дарвинизма и евгениката – учението, въз основа на което около шестдесет хиляди души само в САЩ са били насилствено стерилизирани, защото учените са сметнали, че са носители на „лоша наследственост“.

Историята на науката е пълна със случаи на идеологически манипулации, искрени заблуди с тежки последствия, съзнателни лъжи и измами.

Когато говорим за някакви политически или даже етични идеали, нещата стават още по-трагични – войни в името на мира, изтезания в името на правата на човека, цензура в името на свободата на словото, издевателства в името на достойнството – видели сме всичко това, а ще видим и още.

Уви, всеки един светъл идеал може да бъде използван от тъмни хора с тъмни цели и това се случва всеки ден. Религията се изповядва от хора и нямаме основание да очакваме, че те няма да правят с нея същото, което правят с всичко останало – да я опорочават и използват за свои цели. Ако по този повод е възможно да се предявят претенции към религията, със същия успех същите претенции могат да се предявят към всяка една останала сфера от науката и живота.

Как да избегнем печалната участ да бъдем манипулируеми? Разбира се, може да се отхвърли религията, както това направиха комунистите, но нима това ги спаси от една от най-грандиозните манипулации в историята? Естествено, не.

От манипулация може да ни защити нашата вътрешна устойчивост, която не се огъва, скалата, която не се колебае, тоест съотношението с нещо много по-важно и възвишено от всички, които се опитват да ни манипулират. И тази скала са нашите лични отношения с Бога чрез Иисус Христос. Този, който се е покорил на Иисус като на Господ и Му се е доверил като на Спасител, само той е свободен.

Хората могат да бъдат манипулирани чрез техните съкровени вътрешни нужди – от оправдание и приемане, от сигурност, от общност, от прошка, от надежда. „Прави това, което ти казват, иначе твоето племе ще те отхвърли“ – а страхът да бъдеш отхвърлен от племето е един от най-страшните човешки страхове.

Но за християнина източникът на оправдание, сигурност, общност, прошка и надежда се намира извън зоната на досег на всевъзможните измамници. Всичко това е събрано в Него. „Подчини ни се! – говорят ни светските идеолози – Иначе ще бъдеш отхвърлен от племето!“. „Добре – отвръща християнинът, – нека ме отхвърли. Христос ме е предупредил за тази възможност“. „Подчини ни се – казват религиозните манипулатори, – иначе Бог ще те отхвърли!“. „Бог ме е приел в Иисус Христос и от вас нищо не зависи“.

Послушанието пред Христа ни освобождава от властта на всички измамници и манипулатори; религията, както всичко останало, може да бъде и средство за поробване. Свобода ни дава единствено Христос. I www.pravmir.ru

Превод: презвитера Жанета Дилкова-Дановска

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...