Св.Пантелеймон и “православното”ясновидство


През последните години се вдигна доста шум около една окултна личност – т. нар. “сестра Христина”, която през 1998 г. построи параклис “Свети Панталеймон” в местността, наречена “Аязмото”, близо до гр.Смолян. Приела православно кръщение, тя самочинно се населва да живее там като “монахиня” с брат Георги и зад маската на православното християнство започна кариера на гадателка и лечителка. Безбройно множество неуравновесени в религиозното си познание и опит хора, изпаднали в житейска неволя или страдащи от някоя болест, се стичат при тази “светица”, да им препоръча лек за тяхното изцеление или успех в живота. “Чудеса” дори стават, но с чия сила?

 

Трагично е, че винаги ще се намерят слепци, които да търсят помощта на такива ясновидци, пленяващи душите им за ада, но по-трагичното е това, че Църквата не само мълчи и не ги изобличава, а че им предоставя поприще да сеят своите заблуди.

Защото, ако във времето, когато тази "ясновидка" се е озовала на това място и е построила параклиса “Св.Панталеймон”, никой не й е попречил, то днес църковната власт, може не само гласно да изобличи бесовската й деятелност, но и да не допуска смесване на суеверие и демонизъм с чистото Православие. Имам предвид това, че там, в този параклис, както стана и с храм ”Св.Петка” на Рупите, ходят православни свещеници да отслужват богослужение, молитви, и всякакви треби, по желание на вярващите, но с особенната препоръка и координация на гадателката Христина. На едни ще препоръча да спят в храма /забранено от църковните канони/, на други да се омиват неколкократно от “аязмото”, на трети “Василиеви” или “Киприянови” молитви и прочие, всичко това обвито в някаква сложна мистичност. А свещеника като несмислен слуга изпълнява заръките на “Божията пророчица”, все едно изпълнява Волята Господня. И не се намери никой вече девет години да каже “Стига!” на тези извращения.

Докога и ние като Израиля, по думите на пророк Илия, ще куцаме на две колена. Ако Христос е истинския Бог и наш Спасител, Него да следваме. Нужно ли е от някакви си “финансови” или “толерантни” подбуди, да оставяме в невежество неукият ни народ, кръстени християни да слугуват на суеверия? Църквата, в лицето на своите архиереи, е длъжна да взема своевременно ясна позиция по ”парливите” духовни проблеми и да я прави обществено достояние. Това, че ние знаем кое е християнско и кое не, но си мълчим да го огласим, с нищо не помага на онези, които не знаят разликата и се увличат в заблуда. Нима св. ап.Павел се стърпя да слуша ласкателните думи на една врачка, която ги препоръчваше на народа за Божии човеци? Напротив, обърна се и изгони нечистия дух, който я владееше. И правилно, какво е общото между Христа и Велиара?

Преди 14 години един свещеник предложил да се публикува статия в “Църковен вестник” изобличаваща феномена “Ванга”, фрагмент от книгата “Люди и демоны”, на руския свещеник Радион, на което му отговорили с отказ: Да не разбуним духовете в онзи район!
Къде отиде нашето Православие?

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...