Сталин се е обръщал за помощ към Св. Александър Невски



Историкът доц. д-р Андрей Андреев:
Казанската Богородица спасила Ленинград

Доц. д-р Андрей Андреев е декан на Историческия факултет на Великотърновския университет. Специалист е по история на руските политически идеи и на Руската православна църква. От разсекретените руски държавни архиви той изважда сензационно звучащи факти.

"Казанската чудотворна икона на света Богородица е свързана и с най-младата история на Русия. – твърди доцент Андреев. – В първата си изява по радиото след 22 юни 1941, а именно на 3 юли същата година, Сталин в една доста объркана реч, публикувана после в милиони екземпляри, не говори за комунистически принципи, а за Православие, за славянство и призовава светците воини – свети Александър Невски и свети Дмитрий Донски да помагат на Червената армия.

Искам да кажа, че дотогава Руската православна църква е почти изцяло унищожена като институция. Огромна част от духовенството е ликвидирана или е изпратена в лагери. През 1943 година, когато Сталин иска среща с митрополитите, само трима души са на свобода и се срещат с него в Кремъл".

Според доц. д-р А. Андреев, всъщност Втората световна война спасява Руската православна църква като институция, а остатъците от духовенството спасяват физическия си живот. Огромно количество документи има по тази тема, част от които са публикувани в книгата му "Руската православна църква през първата половина на 20-ти век". Документите на Специалните служби са разсекретени до началото на тридесетте години на ХХ век, но има множество други документи от Патриаршеската канцелария.

"Конкретно за чудотворната икона на Казанската Света Богородица се знае и се вярва от православните в Русия, че тя спира татарите при похода им към Москва. – продължава разказа си доц. Андреев. – Но и при обсадата на Ленинград от хитлеристите иконата била качена в един самолет, който прелита над позициите около обсадения град. Правен е кръстен ход и литийно шествие, но тъй като тя трябва да мине по прекалено голям маршрут, затова минават със самолет.

Случайно или не, но Вермахтът не успява да пробие тези позиции, през които минава иконата. После се появяват една танкова бригада “Свети Дмитрий Донски“ и една авиационна ескадрила “Свети Александър Невски “. Появяват се свещеници – герои на Съветския съюз. Събитията с тази икона не са легенда, а еистински случай."

Това е една огромна тема за отношенията между съветската и духовната власт във всеки един момент, но при управлението на Сталин Руската православна църква е била на ръба на оцеляването си, твърди университетският преподавател. През 1944 година Патриаршията била възстановена, тъй като след смъртта на патриарх Тихон през 1925 година няма патриарх; тогава Сталин позволява интензивни международни контакти с другите православни патриаршии. Следващия патриарх Сергий живее по-малко от една година, а наследникът му, Алексий Първи, продължава тези контакти, когато става патриарх през 1945 година. Тези посещения стават нещо обичайно за Руската православна църква и тогава към нея започват да се прилагат едни други мерки, които включват изключително строго контролиране и следене от страна на Специалните служби, завършва доц. д-р Андрей Андреев.

Записа: Петър МАРЧЕВ

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

6 Отговори

  1. Дон Кихот каза:

    Това е известна басня, която не е доказана с нищо. От една година търся книгата на автора, но не мога да я намеря никъде. Защо ли я крие?

  2. turist1 каза:

    „Казанската чудотворна икона на света Богородица е свързана и с най-младата история на Русия. – твърди доцент Андреев. – В първата си изява по радиото след 22 юни 1941, а именно на 3 юли същата година, Сталин в една доста объркана реч, публикувана после в милиони екземпляри, не говори за комунистически принципи, а за Православие, за славянство и призовава светците воини – свети Александър Невски и свети Дмитрий Донски да помагат на Червената армия.

    Това е съвсем произволно тълкование от Речта на Йосиф Сталин на Червения площад, произнесена на 7 ноември 1941 г.:

    „Товарищи красноармейцы и краснофлотцы, командиры и политработники, партизаны и партизанки! На вас смотрит весь мир как на силу, способную уничтожить грабительские полчища немецких захватчиков. На вас смотрят порабощенные народы Европы, подпавшие под иго немецких захватчиков, как на своих освободителей. Великая освободительная миссия выпала на вашу долю. Будьте же достойными этой миссии! Война, которую вы ведете, есть война освободительная, война справедливая. Пусть вдохновляет вас в этой войне мужественный образ наших великих предков – Александра Невского, Димитрия Донского, Кузьмы Минина, Димитрия Пожарского, Александра Суворова, Михаила Кутузова! Пусть осенит вас победоносное знамя великого Ленина! „

    Ето и източника
    http://petrograd.biz/stalin/15-67.php

  3. Florian каза:

    Последното изречение от цитираната реч, в което става дума за „великият ленин“, особено ясно показва, че изобщо не би могло да се говори за наличието на какъвто и да е религиозен православен контекст в речта на „великия“ сталин. А още по-малко пък в тази реч може да става дума за някакво (молитвено) „призоваване на светци военни“, – което е повече от очевидно от цитирания (на руски) текст!
    Мисля, че е крайно време категорично да се разбере от всички, че „бащата на народите“ няма нищо общо с Христос и православието.

  4. posoch каза:

    Кощунствено е името на изчадието адово другаря Сталин , да се свързва със Светото Православие. Отново искат да реабилитират тези изчадия …

  5. Мишо A. каза:

    Познавам доста добре автора. Той ми е преподавал в университета и от това, което съм видял мога да кажа че е недобросъвестен и необективен учен и човек. Сами можете да си дадете сметка за някои неща нали.

  6. о. Павел каза:

    Ру,ската църква и съветската власт –
    http://pisma08.livejournal.com/236707.html#cutid1