Бартер с трупове



Източник: в. Политика, 16.04.2005

За първи път в. “Политика“ разкрива как се купува донор за 700 лева; Лекари на трудов договор в болници получават пари, за да доставят максимален брой тела на починали пациенти за тъканна експлантация

Анотация: Факсимиле от договора на ЕАТА с погребална агенция. В него е упомената точната сума, която “Остеоцентър – България“ предлага на донорските семейства. Името на фирмата, с която е подписан договорът е заличено по тяхно изрично настояване, заради опасения от саморазправа. Ще я наричаме само Жената на донора, тъй като нямаме право да съобщаваме името й, а и тя самата не желае. Дори самият факт, че говорим с нея е странен, защото анонимността й би трябвало да е напълно защитена от една голяма мултинационална корпорация, която е взела тъкани от трупа на съпруга й. Тази компания е "Остеотек Инк.", която се представлява у нас от дъщерната й фирма "Остеоцентър-България".


Историята

Жената на донора има пенсия малко над 100 лева. Грижи се и за дъщеря си, която е останала без работа. Синът й, слава Богу, няма такъв проблем. Жената на донора е тъжна, защото миналата година е изгубила първо баща си, а три месеца по-късно и съпруга си: "Мъжът ми беше много болен. Имаше диабет. Получи инсулт, лек, успя да се съвземе от него, но диабетът го съсипа."

[…]

Другата история: "Няма смисъл да го лекуваме"

Журналистът от БНТ Ценко Симов също е от донорско семейство. Съпругата му дала съгласието си покойният й баща да стане донор. Каква е историята на Ценко Симов: "Когато го заведохме в болницата, докторът ни каза: Няма смисъл да го лекуваме, стар е и много болен. Станаха любезни едва, когато дядото почина и започнаха да уговарят съпругата ми за съгласие. Горещо ни препоръчаха една погребална агенция, която ще погребе тъста ми без пари. Но ние избрахме друга и отказахме 700-те лева, които ни предложиха."

[…]

Монополът в България

"Остеоцентър-България" е дъщерна фирма на "ОСТ Девелопмент", базирана във Франция, която пък е клон на "Остеотек Инк.", САЩ. Всички тези компании се занимават с преработка на материал от трупни донори и производството на алографти. Това са малки парченца човешка тъкан, която се консервира по специални технологии и се присажда, когато кост или кожа на жив пациент е необратимо увредена или поразена от тумор. През февруари 2002 г. "ОСТ Девелопмент" сключва договор с тогавашната държавна структура у нас -"Бултрансплант", по-късно преобразувана в Изпълнителна агенция по трансплантациите (ИАТ), за създаване на тъкънна банка "Остеоцентър-България". В контракта е записано, че "Остеоцентър"-ът ще има ексклузивни права върху събирането на донорски тъкани от българските болници, с които подпише споразумение. Така на практика новата тъканна банка стават монополист в този бранш.

[…]

"Хората не знаят за какво става въпрос"

"Много се притеснявах, стоейки пред една затворена врата, дали тези хора (семействата на донорите – б.а.) получават адекватно обяснение и дали те адекватно на това обяснение дават съгласие", разказва бившата им защитничка от Остеоцентър Розмари де Мео. Какъв е нейният опит от работата й там? "Сблъсках се с няколко случаи на излизащи хора, на чиито срещи не съм присъствала, които смея да твърдя, не бяха разбрали абсолютно за какво става въпрос. Те ме питаха с едни широко отворени очи: Ама как така, какви органи ще му вземат, ще ги продават ли? И аз на тези хора трябваше да обясня, че никой не говори за органна трансплантация, че това е тъканна трансплантация. И абсолютно си давах сметка, че те не знаят за какво става дума."

[…]

Лекарските ставки

"Остеоцентър-България" създаде Програма за експлантация на донорски тъкани и по нея е сключила вече споразумения с 14 болници в София, Варна, Плевен и Пловдив. Подписала е консултантски договори с лекари в трудовоправни отношения с тези лечебни заведения, на които заплаща "на труп". Ставките, които не бяха отречени от д-р Хичев, са доста примамливи за нископлатените български лекари. За първи осигурен донор – 100 лева, за втори – 240, за трети – 360. И така парите растат, за да станат 600 лева за петия труп, ако някой лекар успее да достави 5 трупа в рамките на 1 месец. "Трудът трябва да се заплаща", коментира сега д-р Хичев пред "Политика".

[…]

СЕСТРИТЕ ДЕ МЕО: Баща ни изглеждаше потресаващо в ковчега

Остеоцентър"-ът наема Розмари Де Мео на работа, за да потули скандала с погребението на донора. […]

Сестрите получават предложение за работа. Предлаганата им длъжност е "защитник на донорските семейства". В допълнение финансират и издаването на книга на покойния им баща. Марияна отказва работата, а Розмари приема. В договора, който подписва, има строги и изключително обширни клаузи за конфиденциалност, като неустойките са 5-цифрени. По време на разговора ни Розмари горчиво съжаляваше, че го е подписала. След като й показахме няколко документа, касаещи работата й в "Остеоцентър", тя все пак се съгласи да разкаже част от преживяванията си като негов служител.

Цялата статия може да изтеглите оттук

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...