Гайдарски забранява със закон децата да раждат


Снимка: Юлиян СавчевИзточник: в. Сега

Шокираща законодателна идея, която трябва да пресече случаите на бременност при невръстни момичета, лансира вчера здравният министър Радослав Гайдарски.

"Недопустимо е деца да раждат деца! Ще инициирам закон, който да забрани това. Така ще защитим и детето, което ражда, и това, което се появява на бял свят", обяви пред журналисти проф. Гайдарски.

Той не скри, че мярката е насочена основно към млади родилки от малцинствата, но категорично отказа да коментира какво ще се случва със забременелите въпреки забраната момичета и кой ще търпи санкции за това.

Министърът представи законодателните си идеи вчера, докато откриваше ремонтираната Клиника по неонатология в София, която е специализирана в лечението на т.нар. високорискови новородени. Той ще ги обсъди на нарочна четиристранна среща с колегите си от Румъния, Словакия и Унгария, които са изправени пред същия проблем.

"Ражданията в ранна възраст са една от основните причини за високата смъртност при децата у нас, в част от случаите заради неразвита генитална система загиват и родилките", аргументира се Гайдарски. Според него законът не ограничава личните права. "Това не е личен проблем на един баща, който прави 10 деца и след това ги захвърля! Щом държавата има грижата да отглежда тези деца, трябва да има и право по някакъв начин да регулира тези отношения", смята здравният министър.

Той отказа да обясни как ще действа законът. Възможно е границата на "позволените раждания" да се фиксира над 16 години, се подразбра от думите му. Не е ясно законът ще предвижда ли задължително прекъсване на бременността.

Депутатите реагираха остро на идеята на Гайдарски.

"Такъв закон няма да влезе в парламента. Ако все пак бъде приет, ще отиде директно в Конституционния съд. Не може да бъде инкриминирано нещо, което е физиология, другото е геноцид. А и какво ще го правим детето, което забременее, ще го пращаме в затвора ли?!", коментира председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Борислав Китов. Според него подобна забрана неминуемо би довела до завеждане на дела в съда за правата на човека в Страсбург. "Разбирам аргументите на министър Гайдарски, но не това е пътят, трябва да се предприеме широка кампания за рисковете, които крие ранното раждане", допълни Китов.

"Разбирам логиката на здравния министър, раждането на ранна възраст действително е тревожен феномен, но е абсурдно да въвеждаме забрана със закон. Усилията трябва да вървят в посока на вземането на превантивни мерки. Не съм чувал някоя европейска страна да е приела подобно ограничение", коментира председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов.

"Наред със здравните усложнения въпросът има и други значими аспекти. Момичета, които раждат под 16 години, на практика са лишени от право на образование. Не бива да се забравя и че бракът е родителска отговорност. Каква отговорност може да носи едно дете?", коментира обаче Георги Кръстев от Дирекцията по етнически и демографски въпроси в МС. От Агенцията за закрила на детето обещаха да коментират, след като се запознаят по-детайлно с идеята.

Правото да бъдеш родител у нас не е изрично регламентирано. Семейният кодекс е уредил правилата, при които може да се сключва брак. Минималната възраст е 18 г., като при важни причини се допускат изключения за навършили 16 години младежи. Тогава обаче трябва да се получи разрешение от районния съд, който задължително изслушва родителите. Наказателният кодекс пък предвижда лишаване от свобода или пробация за родител, злоупотребил с властта си и принудил дете, ненавършило 16 години, да живее с някого на съпружески начала. От 2 до 6 г. затвор грозят всеки, който има сексуален контакт с дете под 14-годишна възраст.

По данни на НСИ смъртността при децата на възраст до 1 година за 2005 г. е била 10.4 случая на 1000 живородени. Не е ясно при каква част майките са били под 18 години. Осем са починалите родилки за миналата година, но статистиката не отбелязва дали сред тях има непълнолетни.

Голям е и броят на недоносените деца – 7000, 1500 от тях с тегло под 1500 грама. Спасените бебета с тегло под 1500 грама развиват хронично белодробно заболяване.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...