Отец Дончо, говорител на Варненската митрополия: Не е фашизъм да кажеш, че хомосексуализмът е грях



Всеки ден

Отче, защо Варненската митрополия така остро реагира срещу гей парада в София?

Преди всичко, защото е дълг на Църквата да издига високо нравствените принципи, които проповядва Христовото Евангелие. Много ясно в Библията се казва какво представлява хомосексуализмът.

Църквата винаги е била толерантна, защото във всеки един човек има някакъв грях и Църквата предлага път за спасение именно чрез благодатните си тайнства. Но когато даден грях се декларира и това, което е неестествено, се приема като естествено и се одобрява, няма как Църквата да си затваря очите и да не реагира.

Казвате, че сте толерантни, но не давате ли с тази декларация повод да бъдете упрекнати точно в противното? Все пак Църквата не е ли за всички?

Ние нямаме нищо против самите хора. Църквата е за всички и членове на Църквата са онези, които са кръстени и които живеят според заповедите и словото на Христос. Т.е. не някой да каже: "Аз съм християнин и съм член на Църквата", а да не върши онова, което е богоугодно. Не може да има разминаване между това, в което той вярва, и това, което върши.

Имате ли някакви опасения, че заради заклеймяването на гей парада може да попаднете в една графа с крайно десни организации, които също водят кампания срещу това събитие?

Църквата никога не следва дадена политика и не се причислява към политически движения. Църквата е призвана да се грижи за своето паство, да се моли за всички християни и да ги води по пътя на духовното усъвършенстване. В този смисъл Църквата, когато реагира на дадени обществени проблеми, това е нейната мисия, това не означава, че тя изпада в някакви крайни десни или леви виждания. Просто това е проповядвал Христос и ние следваме този път.

Все пак не давате ли повод Църквата да бъде упрекната във фашизъм, ксенофобия…?

Не. Църквата не призовава с нацистки или фашистки лозунги. Това, че казваме, че тези паради са скандални, а хомосексуализмът е грях, не може да го наречем фашизъм.

А каква е позицията ви за узаконяването на гей браковете?

Разбира се, че сме против. Ние пак се опираме на Библията. При Сътворението Бог създава мъж и жена и им заповядва: "Плодете се, множете се, обладайте земята и я напълнете!" Това е естественото – мъжът и жената да влизат в брак и да се раждат деца и това Бог е благословил. Само фактът, че между мъж и мъж, между жена и жена не може да се роди дете, не може да има плод, показва неестествеността на тази връзка, че тя не е благословена, че тя не е добра.

Според вас хомосексуалистите имат ли място като богомолци в храма или трябва да бъдат низвергнати от християнската общност?

Църквата е отворила врати за всеки един човек и ненапразно се нарича духовна лечебница. В Църквата влизат хора, които осъзнават своята греховност, осъзнават че искат да променят своя живот. В този смисъл ние подкрепяме всеки един човек, който е решил да промени живота си и да го подобри. Църквата предлага благодатните средства за тази промяна.

Т.е. казвате, че хомосексуалистите имат място в Църквата, само ако са решили да се променят?

Вижте, ние не можем да поставим пазач на входа на храма и да питаме всеки какъв е.

В морално отношение говорим.

Всеки има право, разбира се, да влезе в храма, да се помоли, да запали свещ, но това не означава, че той живее в Църквата. Животът в Църквата означава да живее според Божието слово, да участва в литургията, да участва в тайнствата на Църквата. То е видно, че когато един човек се бори със своя грях, Църквата няма да го отхвърли и няма да го пренебрегне.

Преди малко нарекохте Църквата "духовна лечебница". Наскоро Църквата в Полша обяви, че ще прави центрове за лечение на хомосексуалисти, Българската православна църква би ли се ангажирала също с такива проекти?

Нито един православен свещеник или епископ няма да отхвърли никой, който има такива наклонности. Ние бихме разговаряли с него, бихме му дали съвети, напътствия и бихме му помогнали, ако той осъзнава и има вътрешна борба и иска да се промени. Ние сме имали такива случаи и има хора, които действително вървят по този път на промяната. Има хора с такива наклонности, които са идвали и са споделяли и които се стремят да се променят, осъзнавайки, че това не е полезно и не е добро за тях. Но те не го афишират.

Искате да каже, че Православната църква може да обърне сексуалността на един хомосексуалист?

Бог е този, който ги обръща. Ние като духовници само съдействаме. На нас ни е дадена от Бога тази сила, тази благодат да работим с тези хора, да се молим за тях, духовно да ги обгрижваме, за да намерят те пътя за спасението.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...