Денят за прошка


Категория за участие: ІІ

Подател: Елена е студентка. Интересува се от музика, литература, изобразително изкуство

Получател: Приятел

Приятелю,

Вчера бе Денят за прошка.

Не знам дали ще си простя, че сутринта забравих да я поискам от най-скъпите на сърцето ми същества. Вместо това побързах да се намръщя на лошото време и тръгнах. Тръгнах да търся себе си по пътища и кръстопътища, които вече съм изминавала. Но никога не е късно. Моля да ми простиш, Приятелю, че понякога не бях такава, каквато искам да бъда.

Прости ми за буреносните облаци над главата ми, които можех да стопя само с една усмивка. Прости ми за бързо покълналата неискреност в градината на дните ни; за тъгата, която сама виках в себе си, за стиховете римувана ярост в моменти на изгубване. Прости ми за това, че не пеех, когато ми се пееше, а затварях душата си за простичката, но сърдечна мелодия на споделеното щастие. Прости, че притварях очи точно когато Небесният разкриваше пред мен красотата на изгреви и снегове, на птици и детски усмивки; прости за това, че гледах непрекъснато назад и се скривах в сивата черупка на болки и нерадости, вместо да благодаря на този Свят, че ме има и съм част от него. Прости, Приятелю, че понякога губех вяра – тогава ти си опитвал да ми кажеш, че единствено тя може да ме спаси от черните пипала на мъката и съмнението.

Приятелю, прости ми!

Аз простих.

Простих на тези, които не ми прощаваха грешките. Простих и на онези, които са забравили Истината и Справедливостта. Помогна ми надеждата, че и те ще прогледнат някога, може би точно с помощта на приятел. Като мен.

Не ме оставяй да чакам дълго – красотата на прошката е най-вече в това, че Бог ни е дарил със способността да я дадем на всеки. И по всяко време.

Ако подадеш ръка, аз ще подам и двете си ръце. Ако се усмихнеш, аз ще се разсмея… Желая ти спокойни сънища. Желая ти светлина!

Елена
19.02.2007

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...