Две малки чудни истории за благотворителността


Категория за участие: ІІ

Подател: Стамена има висше образование. Домакиня е, нейното писмо идва от Лондон.

Получател: Приятелка

Скъпа моя приятелко,

Ето вече четири години се губя в този чужд град Лондон. И ти, макар и последна, се оттегли от мен, сякаш ме няма. Но аз ти пиша сега за глътка въздух. А пък и за да сложа в думи две невероятни истории. Може би ние, живите, не бива да разказваме такива неща. Просто колелото на думите може да ни затисне. Но дано Бог ми помага в чистото ми сърце.

Първата се случи през януари на 2005 г. Помниш цунамите в Азия. По това време аз чистех всяка събота в къщата на едно семейство от Шри Ланка.Това беше семейство хармонично и богобоязливо. Детето ми викаше Стамена акка, което значи кака Стамена на български и без превод на английски. И когато след ваканцията за Рождество и Нова година се върнах там в първите дни на януари, аз вече имах на сърце да дам £15 за децата в тази страна. Можех да изпратя чек до една от многото организации, но реших да ги дам лично в семейството. Една лекарка, близка до семейството, щеше да ходи лично до Шри Ланка и да купи лекарства за децата.

Свърших чистенето там, а на следната седмица в понеделник отидох при едни австралийци да почиствам. И какво открих мислиш, скъпа? 40 допълнителни паунда и подарък за новата година. Зарадва се бедното ми сърце. И случайно ли бе всичко това?

А втората история беше зачената в мига, в който реших да даря малко пари на един новостроящ се храм в България. Това стана през 2006 г. А близостта на православния храм до родното ми място, пък и нещо в обявата, ме накара да изпратя чек за £20. Добре, но седмиците минаваха, а онлайн банкирането показваше, че чекът не беше осребрен. Обадих се в България, за да „подбутна” нещата. И не щеш ли, месец след това се получи.

А още две седмици по-късно тест за бременност показа , че съм заченала дете! Най- вероятно по същото време, когато е бил приет чека! Аз бях на 36 и не вярвах, че ще зачена заради предубежденията, статистическите данни, загубената вяра на баща ми в мен и какво ли още не! Но ето че аз и моят съпруг бяхме дарени с този чудесен дар! През капчица милост за храм е минавал пътят на нашето дете!

И тогава , мила приятелко, започнах често да се страхувам за този дар. И, Боже опази, но си мислех защо ли съм го искала, щом на земята има толкова насилие и болка да се изтърпи. Тогава намерих една спасителна мисъл: то милото ще се уповава на Бога както на никой друг, както дори не и на мен! И тази мисъл върна съня и спокойствието ми.

Ето така завършвам писмото си,
Надявайки се все още на теб,
Оставам твоя приятелка

Стамена
Лондон 24 февруари 2007

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...