Моето отворено писмо до млад човек от 12 до 19 години



Категория за участие: ІІ

Подател: Дядо Йосиф има висше богословско образование и е клирик. Интересите му са всестранни.

Получател: Млад човек от 12 до 19 години

Здравей,

Много искам да се запозная с теб. Дано да си от 12 до 19 години. Аз съм дядо, но сприятеляването ни ще е интересно.

Наскоро мое духовно чадо от Америка ме помоли да му напиша още „десет заповеди”, за млади хора. Мислих, мислих, помолих Бога за помощ и му ги изпратих. Помня, че петата от тях бе: „Не принизявай родителите си, които те издигат”. Считам, че това мое скромно свидетелство касае и теб, и твоето семейство. Знаеш, всички у дома се радват ти да растеш здрав както телесно, така и духовно.

С растежа ти обаче не се променя само твоето тяло, глас, слух, зрение, умение, знание, разбиране, но се увеличава и твоята отговорност. Майка ми (Бог да я прости!) казваше: „Малки деца, малки ядове!” Аз пък ти казвам: „Големи деца, голяма отговорност!” И то пред Бога, семейството, Църквата, училището, обществото, приятелите и накрая пред себе си. Ако ти увериш другите и мен в това, ще ти възложим надежда и бъдещето ти ще бъде на здрави основни. Ще запиташ: „Приятелю, защо отговорността е толкоз важна за младите?” Защото светът днес чрез средствата за масова информация крещи и търси като рикащ лъв кого да погълне. Вниманието му е насочено най-вече към вас младите, които считате, че можете да притежавате и да правите всичко, което ви се иска. Слава Богу, че ти носиш отговорност и вършиш доброто по дълг, без да парадираш за това. Браво! Гордея се с теб! Колко хубаво е, ако ходиш в енорийската църква с родителите си, ако се молиш, постиш, изповядваш и причащаваш с тях, ако четеш св. Библия като настолна книга у дома, ако обичаш духовния живот, приемаш Иисус Христос за свой Приятел, Спасител и Господ и не принизяваш родителите си, които те издигат.

Ще ти дам пример за двама човека, паднали в тежки грехове. Това са: Юда предател и Симон Петър. Знаеш, Юда предаде Христа, а Петър се отказа публично, че Го познава. Личното чувство на Юда обаче го погуби. Докато Петър видя в очи Господа и плака с горчиви сълзи, благодарение на което отново си възвърна званието Апостол.

А ти как си? Знаеш ли какво е да си в отчаяние или стрес? Принизявал/а ли си някого от твоето семейство. Защото зная от опит, че и Господ, и родителите ти винаги са те милвали.

Накрая искам нещо да ти обещая. Ако държиш да се опознаем в име Христово, живееш и пазиш българската права вяра и даваш добър пример с поведението и успеха си в училище, ако поемаш и носиш отговорност пред Бога, семейството и себе си и устремът ти винаги е напред и нагоре, каня те за моя сметка на Епархийската младежка конференция „Моят живот в Христа” и на Епархийския ни годишен събор в град Индианаполис, щата Индиана, САЩ, от 16 до 22 юли 2007 г.

Темата на 75-те момичета и момчета от 15 до 25 годишна възраст с мое благословение е: „Може ли младеж да благовества Христос?” Ти също можеш да помислиш дотогава, за да ни увериш: Кой е Христос? Коя е майка Му? На колко години е бил Христос, когато е взел акъла на първосвещениците в храма и с какво? Може ли Христос да бъде Приятел? Възможно ли е млад човек да има същите мисли и чувства, каквито е имал Христос? – Кратко и отговорно, нали!

И тъй догледане. Бог да бъде с теб!

С обич в Богомладенеца,
митрополит Йосиф
Ню Йорк, САЩ, 23 февруари 2007

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...