Брак и отговорност


В България, а и не само в нея, стана мода (да не кажа – епидемия), младите хора да живеят без брак и без венчание. Мнозина защитават това извращение с довода, че така мъжът и жената щели по-добре да се опознаят и че животът бил прекалено скъп за по-трайно ангажиране. Доводът със скъпотията е нелеп, защото днес в България нямат работа само лудите и мързеливите.

Съществуват обаче много доказателства, че съжителството е пречка, а не предимство в подготовката за брака. На тях е посветена новата книга на американците Майкъл и Хариът Макманъс „Съвместен живот. Митове, рискове и отговори”. Двамата автори са основатели на организацията „Спасители на брака”. Те привеждат статистически изследвания, според които двойките, които съжителстват преди брака, много по-често се развеждат след това. Има огромна разлика между постоянната връзка като брака, благословен от Бога, и съвместното съжителство без никакви условия. При съжителството всеки един от двамата се стреми да задоволи себе си колкото може повече. При брака всеки от тях се стреми да задоволи другия.

Освен това, мотивите на мъжа и жената са различни. Жените обикновено очакват съжителството да доведе до бременност и сключване на брак, а мъжете схващат съжителството като средство за задоволяване на сексуалния нагон. Установено е, че при съжителство жените отделят повече пари и време, за да поддържат временната връзка, отколкото мъжете.

Конфликтите, побоищата и дори убийствата на жени се срещат много по-често при двойките, които съжителстват, отколкото в нормалните семейства. Много важна разлика е и състоянието на децата. Децата на двама души, които съжителстват, имат по-слаб успех в училище и по-често стават престъпници и наркомани, отколкото децата на нормално женените хора. Редица от двойките, които съжителстват, рано или късно се разделят и децата израстват само с един родител, което вреди на тяхното възпитание.

Преди да се плъзнем по течението и да заживеем „по модата”, трябва да помислим за нашата отговорност пред Бога и историята. Нека си припомним, че българският народ е оцелял 13 века само благодарение на християнския брачен морал и голямата раждаемост.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...