Да бракуваме ли брака?



brak1Лекция на тема „Да бракуваме ли брака?“ бе изнесена от гл.ас. д-р Магдалена Легкоступ пред студенти от различни специалности и представители на Българския християнски студентски съюз във Велико Търново.

„Да бракуваме ли бракa? Това е въпрос-предизвикателство… Въпрос, на който нашето съвремение като че ли всекидневно дава все по-повърхностни и песимистични отговори“, с тези думи започна лекцията си д-р Легкоступ.

Тя обръща внимание на статистиката на браковете и разводите в Европейския съюз. Най-висок процент на сключени бракове има в Кипър, а България се нарежда на последно място по този показател. Шампиони по разводи в Европейския съюз са жителите на Латвия, а най-малко се развеждат в традиционно католическите страни – Малта, Ирландия и Италия. България се нарежда и в челната тройка на Европейския съюз по брой на извънбрачно родени деца.

В лекцията е представена православната визия за брака като подвиг, мъченичество, в който половинката жертва своето его. Мъжът и жената стават едно цяло. Св. Йоан Златоуст казва: „ Този, който не е съединен с връзките на брака, не представлява сам по себе си едно цяло, а е само половина.“ Благословеният съюз между мъжа и жената е толкова велика тайна, че според Свещеното Писание може да бъде сравнена единствено и само със съюза между Христос и Църквата.

За да видите видеото с цялата лекция на тема „Да бракуваме ли брака?“, натиснете тук.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Райкова каза:

    Питам се дали европейският съюз си няма друга работа освен да прави отрицателни класации, в които България винаги е на първо място?! Българите са малко над 7 млн., повечето европейски държави са от 10 млн. нагоре, обаче у нас има най-много разводи, най-много извънбрачни деца, а за заболяванията въобще не ми се говори. Не знам как изпреварваме Англия, Германия, Франция, които са с 50-60 милиона жители?! Нека не забравяме все пак, че съжителството без брак не се зароди у нас, и то дойде от запад, тъжно е, че много хора го приемат.