Резултати от националния конкурс за християнска журналистика „Казвайте истината“: ВИДЕО



На 1 октомври 2021 г. в столичната ателие-книжарница „Къща за птици“ се състоя обявяването на наградите от националния конкурс за християнска журналистика под надслов „Казвайте истината“, организиран от фондация „Покров Богородичен“ и портала Православие БГ.

На събитието присъстваха Пламен Сивов, директор на Фондация „Покров Богородичен“, и част от членовете на журито: Сандра Керелезова, Иван Стамболов и Андрей Захариев. В разговор за мисията и комуникативността на християнските послания, истинността и принципите на задълбочено отразяване на църковната тема в общественото пространство, гостите споделиха своите впечатления от номинираните материали и представиха своя поглед върху християнското публицистично слово – още едно място, където личната вселена на всеки православен човек може да срещне световете на останалите.

Членовете на журито, които гостуваха на събитието, обявиха отличените текстове в зададените категории:

Интервю:

I-ва награда – прот. Живко Панев: „Жан-Клод Ларше за произхода, природата и смисъла на настоящата пандемия“;

II-ра награда – Димитър Митев: „Войден Божков: Свещенството е моето призвание“;

III-та награда – Хенриета Костова: „Отец Емил Паралингов: Пандемията засили вярата, но спасението не идва наготово“

Аналитична статия:

I-ва награда – проф. Антоний Хубанчев: „В единния възел на живота“;

II-ра награда – Ангел Карадаков: „Българската православна църква и модерните технологии в контекста на световната пандемия“;

III-та награда – Пламен Иванов: „Църквата, политиката и протестите“

Есе

I-ва награда – Ангел Иванов: „Пеликански полет до осмия век (ден)“;

II-ра награда – Андрей Романов: „Цената на греха“

III-та награда – Ивайло Борисов: „За света, който противопоставяме на вярата“

„Християнството винаги е било вяра на диалога и изказването чрез най-високия стил, възможен за всяка епоха, на вечните истини за човека и света. Въпрос на лична зрялост за всеки един от нас, и особено за тези, които имат дързостта и отговорността да се наричат християни, е да поддържаме високо нивото на тази словесност и готовността за диалог. Журналистиката е на първо място способността да диалогизираш, да говориш на другия, да „влизаш в обувките на другия“, да влизаш в стилистиката на своето време, без да профанизираш високия стандарт, който ние неизменно трябва да носим по отношение на езика и по отношение на истините, които се опитваме да защитаваме. Така че журналистиката не е нещо природно противно на християнството. В крайна сметка християнството също е изначално свързано с една новина – новината за разпънатия и възкръсналия Христос, която то няма да се умори да повтаря до свършека на света, и това винаги ще бъде ново, ще бъде новина.

Доколкото имаме възможност, наша задача е да показваме и да поощряваме хората, които в тези трудни времена се опитват да отстояват една висока стилистика и изначална културност на вярата. В момента рискът да се плъзнем към бездната на пълното освирепяване и безкултурие е много сериозен и съвсем реален. Християнството ще продължи да свидетелства, дай Боже, не шумно и кресливо, а истински и автентично, това е най-важното. Нашата християнска журналистика е все още от правилната страна на „барикадата“, все още имаме какво да кажем. Мога само да поздравя всички участници в конкурса и да благодаря на журито с пожелание да се срещнем и догодина“ – сподели в своите заключителни думи г-н Пламен Сивов.

Целият екип на фондация „Покров Богородичен“ и портала Православие БГ поднася своите искрени поздравления на наградените участници и благодари на всички, които изпратиха или номинираха текстове за участие в конкурса!

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...