Църквата в Македония



Източник: YouTube

В този видеоматериал се проследява най-новата история на православната църква в Македония – от получаването на автокефален статут от Сръбската църква до последните събития, довели до създаването на Православната Охридска Архиепископия. Материалът отразява гледната точка на МПЦ.

Първа част

 


Втора част

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

5 Отговори

  1. Georgi каза:

    Явно в Скопие имат доста проблеми с националната индетичност. Ама да твърдят че са покръстили Русия е малко смешно. Светата и праведна княгина Олга се е покръстила в Константинопол. Всеки може да го прочете в Житията на светийте от св. Димитрий Ростовски. Всеизвестно е ,че Русия е приела Православието от ръцете на гръцката църква. По този въпрос не може да има никакъв спор.
    Тези хора защо не почнат да се наричат българи, полесно ще им е да живеят.А и да излезат от църковната криза. Пък и все пак те са си българи. Или ако искате ние можем да почнем да се наричаме македонци. Та да видим те какво ще правят тогава. Ще завикат веднага „да вия сте македонци, а ния сме българи“.
    Обаче аз не им се сърдя за нищо. Защото ния сме толкова зле, че не можем с нищо да им помогнем поне засега. Но мисля, че след време нещата ще се оправят и в Скопие и в София (дай Боже)

  2. Дон Кихот каза:

    Има една изключителна книга на френски журналист, която за съжаление не се преиздава – Анри Пози, „Войната се връща“ (С., 1934). Тя описва с най-страшни подробности изтезанията и убийствата на българите, които не искат да се наричат „южни сърби“, от сръбските власти в Македония след 1918 г. А в този форум някои продължават да венцехвалят сърбите и тяхната църква!

  3. Лъчезар каза:

    Е тия вече се оляха съвсем.Явно след като с нас се умориха,сега се захванаха с русите.Щом и княгиня Олга са кръстили те са голяма работа.Нищо чудно утре да „открият“, че са покръстили и нас,а защо не и Византия.Сигурно и св.Константин и св.Елена са приели християнството от Охридската архиепископия.Жал ми е за тях,те са безумци.

  4. Jessie каза:

    Освен, че в техните епархии влиза всичко от Китайската стена до Ванкувър :-)))), няма как да не се забележи, че най-великото им величие е цар Самуил. Бележит, героичен, трагичен…Но, безспорно, един от най-злополучните български царе 🙁

  5. Teodor каза:

    Какво да кажем на тия бръщолевици освен това:
    Да воскреснет Бог и расточатся врази Его и да бежат от лица Его всех ненавидящих Его; Яко исчезает дим да исчезнут, яко таит восък от лица огня…Тако да погибнут грешници от лица Божия, а праведници да возвеселятся!
    Бог си знае работата! Просвети ги, Боже!