„Човекът Божий“ – филм за живота на св. Нектарий Егински



На 9 март беше пуснат официалният трейлър на дългоочаквания филм „Човекът Божий“, посветен на св. Нектарий Егински.

От продуцентската компания Simeon Entertainment споделят за филма: „Бил е изгонен несправедливо, осъден без съд, наклеветен без причина, но любовта му към Бога побеждава всичко. „Човекът Божий“ изобразява страданията на свети Нектарий Егински, приел смирено несправедливата омраза на своите врагове, докато проповядва Божието Слово и добруването на всички хора.“

Филмът е направен в чест на 100-годишнината от кончината на великия светец, който се престави пред Господа през 1920 г. Режисьор е Елена Попович, която е поразена от живота на свети Нектарий, след като през 2012 г. прочита за него.

Снимките за филма се провеждат на различни места, свързани с живота на св. Нектарий, включително в Егина и болница „Аретейо“, където той поема последния си дъх.

Днес в болницата, в стая №2, има светилище с непрекъснато горяща лампа пред неговата икона.

Свети Нектарий Егински

Свети Нектарий Егински е роден на 1 октомври 1846 г. в град Силиврия, на брега на Мраморно море. При кръщението си получава името Анастасий и е третото от седем деца в семейството.

Когато научил 50-ти псалм, Анастасий имал навика да повтаря стиха: „Беззаконните ще науча на Твоите пътища, и нечестивите към Тебе ще се обърнат“, показвайки още тогава, че ще бъде учител на Църквата.

На седем години си направил малка книжка, в която искал да пише словата Божии. Призванието му личало и от навика да се качва на столовете, за да проповядва словото Божие, сякаш се намирал на амвона. Дарен с много силна памет, помнел всичко, което чувал в църквата, и го разказвал вкъщи.

На 20 години свети Нектарий отива за седем години на остров Хиос като учител. През 1873 става брат в манастира „Неа Мони“, приемайки през 1877 г., когато е ръкоположен за дякон, името Нектарий. През 1881г. завършва бакалавърска степен и през 1886 г. печели стипендия за Богословския факултет в Атина. На 23 март 1886 г. е ръкоположен за свещеник в катедралата „Свети Сава“, а през август е издигнат в архимандрит. В същото време е патриаршески проповедник и секретар. По-късно е изпратен в Кайро, където е назначен за патриаршески съветник.

През 1890 г. свети Нектарий е назначен за проповедник в Митрополия Евия. Въпреки че е приет негостоприемно, той бързо успява да спечели доверието на вярващите и на църковните власти, които през 1893 г. му поверяват управлението на Богословската семинария Ризареон в Атина. Като директор на семинарията, свети Нектарий трябвало да промени из основи концепцията на преподавателите по отношение методиката на обучение. Като добър пастир, той учил всички да докладват труда си и инициативите в името на Спасителя Христос. Например един бой между ученици завършил не с наказание на виновниците, а с обещанието на светеца да пости три дена за тях. Оттогава всички се стремели да го ядосват колкото се може по-малко. Силата на личния пример, добротата и светостта променили сърцата на ученици и преподаватели.

През 1908 г. свети Нектарий се оттегля на остров Егина, където основава манастир с храм „Света Троица“. В строежа на манастира той участва рамо до рамо със строителите.

Умира след 12 години – на 8 ноември 1920 г.

Канонизиран е на 20 април 1961 г. от Вселенската Патриаршия с ден за честване 9 ноември. Мощите на светеца се намират в Манастира „Света Троица“ на остров Егина. (Превод: Камелия Константинова)

Източник: orthochristian.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...