За възпитанието на децата



На нас ни е поверен важен залог – децата. Затова ще се грижим за тях и ще употребим всички усилия, за да не ни ги похити лукавият. Между впрочем, сега у нас всичко става наопаки. Полагаме всевъзможни грижи нивата ни да бъде хубава и да я поверим на благонадежден човек, а на това, което е най-скъпо за нас – да поверим децата си на човек, който ще ги опази в целомъдрие, не обръщаме внимание.

И не разбираме, че тази придобивка е по-ценна от всичко друго и заради нея идват и останалите блага. Грижим се да им осигурим имущество, а за самите тях – не. Виждаш ли какво безумие ни е овладяло! Първом обучи душата на детето си, а имане то после ще получи. Ако душата му не е добра, то не ще има ни най-малка полза от парите; и напротив, ако душата му е правилно обучена, то бедността никак не ще му навреди. Искаш ли да го оставиш богат? Научи го да бъде добър. Понеже за деца, които не са получили правилно възпитание, бедността е по-добра от богатството, защото дори и пряко волята им, тя ги удържа в пределите на добродетелта. Докато богатството, дори и да желаят добродетелта, не им позволява да водят целомъдрен живот, но увлича, събаря и въвежда в безброй много престъпления.

Вашите деца винаги ще бъдат достатъчно богати, ако получат от вас добро възпитание, което да оправи техните нрави и добре да устрои поведението им. И така, старайте се не за това, щото да ги направите богати, но за това, да ги направите благочестиви, владеещи своите страсти, богати в добродетелите. Приучете ги да не измислят мними нужди и благата на този свят да ценят толкова, колкото те струват. Внимателно наблюдавайте за техните постъпки, за техните съобщници, за техните връзки – и не очаквайте от Бога никаква милост, ако не изпълнявате този дълг.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...