Видинска света митрополия организира православен летен лагер за деца


С благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, Видинска света митрополия организира летен православен детски лагер в Клисурския манастир „Св. Св. Кирил и Методий“.
Лагерът е за деца от 7 до 14 години и се провежда всяка година през лятната ваканция в един от манастирите в епархията. Тази година монахините от Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“ ще посрещнат децата. Това съобщи за БТА архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия. Лагерът е безплатен и се организира в три смени със следния график:
  • Първа смяна: 01 юли до 10 юли (момичета)
  • Втора смяна: 11 юли до 20 юли (момчета)
  • Трета смяна: 21 юли до 30 юли (момичета)
Преди провеждането на лагера родителите ще бъдат запознати с Правилника на лагера, материалната база и всички интересуващи ги въпроси относно организацията и провеждането на лагера.
Участниците покриват задължителна застраховка за престоя си в лагера и транспортните разходи за предвидената във всяка смяна еднодневна екскурзия.
Документите за участие в лагера могат да се подават от родителите на децата до 20 юни 2023 г. в администрацията на Видинска света митрополия.
Информация за записване и телефон за връзка: 089 871 3342.

В лагера могат да участват деца, живеещи на територията на Видинска епархия, която обхваща административните области Видин и Монтана. Дневното меню  е съобразено с изискванията за здравословно и пълноценно хранене на подрастващите. Материалите, пособията и спортните уреди, необходими в учебно-възпитателния процес, и игрите на лагерниците се осигуряват от манастира, митрополията и от спонсорство. За всяка лагерна смяна е предвидено провеждане на екскурзии и походи в района на манастира, каза още архимандрит Антим.

Деца на различна възраст всяка година прекарват десет дни сред красива природа, чиста храна и среща с вярата. В православния лагер децата от Видинска епархия имат възможност да научат повече за православната вяра, а така също и да посетят различни културно-исторически и природни забележителности в района. Условията, при които живеят, творят и играят децата от летния православен лагер са много добри. Те спят в модерни спални помещения, имат уютна трапезария и магерница, където се приготвя екологично чиста храна. Те се чувстват отлично, радват се на игрите, часовете по иконопис и творчество, с интерес следят беседите по вероучение, запознават се с вярата и активно участват в живота в Светата обител. Лагерите се явяват не само продължение на неделното училище, на теоретичното запознаване на децата с православната вяра, но представкяват и възможност за децата да приложат на практика това, което учат в часовете по религия и православие в училищата, допълва архимандрит Антим. Всяка смяна в православния лагер завършва с концерт пред родители, преподаватели, монахини и монаси, реди се изложба с рисунки, нарисувани по време на престоя на децата  в Светата обител.

Клисурският манастир „Св. св. Кирил и Методий“ се намира в живописна местност в западната част на Стара планина, в подножието на връх Тодорини кукли, в близост до курортното градче Вършец. Основан е през XIII в., многократно е бил разрушаван от турците, след което е възстановяван и днес можем да се насладим на красивия манастирски комплекс, разказа още протосингелът. На територията на манастира има магерница, параклис, църква и аязмо с лековита вода. В манастира е изграден музей, в който се съхраняват много ценни експонати от историята на българската Църква и държава, което свидетелства, че манастирът е бил културно и религиозно средище, чийто дух е запазен и до днес. Тук се съхраняват вещи на първия български Екзарх, първи български председател на Народното събрание след Освобождението и митрополит на Видинска епархия – Антим I. Манастирът е  обявен за паметник на културата.

 

Източник: БТА; Видинска света митрополия

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...