Децата от неделното училище към манастира „Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали изнесоха представление за празника на обителта



В неделното училище към енорията на манастира „Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали се обучават над 120 деца. По случай Рождество на св. Йоан Кръстител децата изнесоха представление със заглавие „Сътворението на света“. То се състоя на 22 юни и сложи началото на тридневните тържества в чест на светия Предтеча. По молитвите на деца и родители, с Божия помощ в тези дни небето над Кърджали се проясни и тържествата не бяха отменени заради лошо време, а всички присъстващи дори се радваха на появилата се дъга.

В театралното представление взеха участие 11 малки ангели, заедно с иконом Николай Величков. Малките актьори пресъздадоха началото на старозаветната книга „Битие“, преминавайки през всичките седем дни на Сътворението. Те впечатлиха публиката с прекрасно научени библейски текстове и актьорски талант.

Децата пресъздадоха и битката между св. Архангел Михаил и Денница от Книгата на свети пророк Исаия. Театралната постановка бе съпроводена със специални звукови и светлинни ефекти.

На втория празничен ден, след вечернята, се състоя и концерт с участието на неуморните малки енориаши. Концертът започна с етюд към песента „Клепалото бие“ по текст на Иван Вазов. Децата пресъздадоха една монашеска вечер, изпълнена с молитви и показаха нагледно как се бие клепало. Те изпълниха различни църковни и български патриотични песни. Част от църковните изпълнения бяха „Чистая Дево“, „Всякое дихание“, „Тебе поем“, „Христос раждается“ и други, които накараха публиката да стане на крака.

Във втората част на концерта децата изпяха възрожденски песни като “Хубава си моя горо“, „Край Босфора“, „Вятър ечи, Балкан стене“, „Стани, стани, юнак балкански“, „Тих бял Дунав“, а кулминацията беше химнът „Напред след знамето Христово“. Изпълненията на децата успяха да накарат присъстващите да запеят с тях, а накрая всички излязоха на сцената, развяха националното знаме на България, както и това на Пловдивската епархия, и всички заедно изпяха „Боят настана“. Мултимедийни и светлинни ефекти допринесоха за приповдигнатото настроение на всички присъстващи.

На 24 юни празникът в чест на св. Йоан Кръстител започна с утринно богослужение, а тържествената света Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполския епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит. Хорът при пловдивския храм „Възнесение Господне“ с диригент Дорис Хофман огласи църквата на празничното богослужение.

Празникът завърши с връчването на свидетелства на малките възпитаници на неделното училище към манастира. Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений връчи на всяко дете удостоверение за завършена учебна година и лакомства.

 

Снимки: Никола Арабаджиев; Пловдивска света митрополия

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...