Деца от школа по изобразително изкуство в Казанлък участваха в ателие по иконопис



Снимка: Школа „Арт линия“

Школата по изобразително изкуство „Арт линия“ и галерия „Ателието“ в Казанлък организираха ателие по иконопис за деца.

Под ръководството на художника Росен Дончев, който е и майстор иконописец, децата на възраст от седем до дванадесет години рисуваха реплики на икони на св. Николай Чудотворец, Иисус Христос Вседържател (Пантократор) и Пресвета Богородица Пътеводителка (Одигитрия), разказа Ваня Запрянова, ръководител на школата съвместно с художника Росен Дончев.  Тя поясни, че в ателието е използвана класическа темперна техника върху дърво.

„След завършването на творбите и в навечерието на предстоящите празници децата ще зарадват семействата си с икона, която сами са изработили“, допълни г-жа Запрянова.

Ателието по иконопис се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма „Творчески стипендии“.

Ваня Запрянова напомни още, че възпитаниците на школата са участвали и в изработването на коледни картички, както и в работата по двете последни за годината изложби. Едната от тях е посветена на именития казанлъшки художник Ненко Балкански. Изложбата се нарича „През прозореца“ и може да бъде разгледана във филиала на Художествената галерия къща музей „Ненко Балкански“. Другата експозиция на децата от „Арт линия“ е под надслов „Коледно градче“ и е разположена на външната витрина на Културно-информационния център, каза още Ваня Запрянова.

 

Източник: БТА

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...