Защо деца, Господи?



Деца се събират на езерото по пладне, за да се къпят на слънце и вода.

Господи, как цялата природа се диви на невинността! Мъчни и измъчени аргати в присъствието на грешниците, езерото и слънцето се преобразяват в присъствието на децата. Като величествен храм Господен става езерото, щом децата са на него, и като развълнуван първосвещеник е слънцето, щом лъчите му се срещнат с лъчите на детската душа.

Пуснете децата да дойдат при мен, шушне цялата природа, и ще разберете, че и аз съм дете. Сред разбойници и аз съм разбойничка, сред деца и аз съм дете. На бездушните изглеждам бездушна, за светителите съм олтар. Който търси звяра у мен, ще му го пратя; който търси Бога у мен, ще му Го покажа. Грешниците ме наричат кланица, праведниците жертвеник. Само на невинността се откривам като невинност и на Божиите деца като Божие дете.

Пуснете децата да дойдат при мен, вика гласно Моминският Син, и децата отиват само при Него. С пъклен огън ще отговарят тези, които забраняват достъпа до Божия Син на децата. Защото нито сами отиват, нито дават на другите да идат.

Защо деца, Господи, защо деца търсиш? – питат сътворените и неродените Родения и Несътворения. Като каменни идоли са сътворените и неродените и се влачат от ветровете на света. А Роденият и Несътвореният се движи от вътрешния Си живот и ветровете на света бягат от Него.

Защото съм дете, затова търся децата. Измамниците виждат в Мене измамник, безбожниците безбожник, а властниците грабител на властта им. Фарисеите питат: „кой е този?” и не могат да се досетят, а мъдреците на този свят Ме ловят със земната си мъдрост.

Само децата Ме познават, защото и Аз съм дете. Като дете не съм свой и като дете не търся слава за себе си. Като дете не мисля нищо от себе си, и не говоря нищо от себе си, и не правя нищо от себе си. Но като дете мисля това, на което моят Отец ме учи, и говоря това, което чувам, и правя това, което виждам.

Децата престават да бъдат деца, а Аз никога не преставам да съм дете. Децата престават да са деца заради злите си учители, които им забраняват достъпа до Мен и ги учат на старческата мъдрост на света. А Аз не преставам да съм дете, защото се храня с вечно младата мъдрост на небето.

Честити са тия, дето на стари години се отърват от своите зли учители и тяхната мъдрост, която ги прави стари, болни и мъртви. Който се обърне към Мене, ако и да е остарял от света, ще го направя дете и като вечно дете ще царува в царството Ми, в което старците от света нямат достъп.
Казвам ви, царството Ми е царство на децата.

Истина, сътворените няма да видят светлостта на царството Божие, а само родените. Това, което е Мое, което е като Мене, то ще бъде с Мене.

Ще се натрошат каменните идоли, задето ветровете на света ги влачат, и прахта им ще бъде играчка на ветровете. А децата, движени от вътрешния си живот, ще влязат във вечния живот.

Господи Лъчезарни и Вечно Дете на крилото на Светата Триада, помогни ми със своята невинност, най-голямата сила във всички светове, да се родя от Светия Дух.

За да не би като каменен идол, сътворен от този свят, да бъда разтрошен и на вятъра развеян.

Но като роден младенец да съм неразлъчен с Теб във вечността, Княже на невинността и на всички невинни.

Превод: Андрей Романов

Езерни молитви, Николай Велимирович (откъс), Омофор, 2004

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Иванка Бонева каза:

    Прекраснп написано 🙂 . Дай Боже всички да бъдем кротки, незлобливи и чисти като деца!

  2. Траянка Георгиева каза:

    Благодаря на Бога, на св. Николай Велимирович и на Андрей Романов. Колко полезна е поезията и красивият художествен текст за спасението на душата. Всички думи и аргументи бледнеят пред написаното от епископа-поет!