Летни уроци в първото българско училище във Варна – 2022



На 30 май 2022 г. започнаха летните дейности в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”, Варна. Може би неслучайно първите посетители бяха 46 първокласници и второкласници от ОУ „Константин Арабаджиев”. През 1860 г. патронът на тяхното училище, Константин Арабаджиев, пристига от Търново във Варна, по покана на Църковно-училищната община „Напредък”, и става първият учител в новооткритото българско училище в града, където сега се провеждат тези летните уроци за епохата на Възраждането и християнската история, традиции и ценности на нашия народ.

По традиция летните посещения започват с беседа в двора на храма. Пред паметника на варненските възрожденци децата научават имената на хората, които преди 160 години не пожалили сили и средства, за да се построи във Варна училище за българските деца и да се устрои храм, в който на български език да прославят Бога. Наблизо е и паметникът „Посрещане на братята освободители”, който напомня, че Варна е освободена на 27 юли 1878 г. и именно тук, най-българско място в града по онова време, били тържествено посрещнати руските войници.

Беседата продължава в пространството зад храма, където учениците могат да се поклонят на гроба на първия свещеник, служил тук – отец Константин Дъновски, и да разгледат постоянната изложба „Проглас към Евангелието”. На металните пана са изобразени важни личности от Първото и Второто българско царство, свързани с приемането и утвърждаването на християнството в България.

След това децата влизат в храма и се запознават с устройството на православния храм, научават къде стои храмовата икона, защо почитаме иконите на светиите, защо палим свещи, как е правилно да се прекръстим и защо го правим, защо в храма мъжете обикновено стоят отдясно, а жените отляво, и други въпроси, свързани с духовния живот на православните християни. На втория етаж, в голямата зала на Духовно-просветния център учениците могат да разгледат изложбата „Българската писменост” – „Пътят към Екзархията”, която бе подредена миналата година в чест на 150-та годишнина от създаването на Българската Екзархия.

Посещението приключва отново на двора – в практическо занимание децата придобиват не само знания, но и умения за нещо много важно от живота на всяко семейство в миналото – как се прави хляб. Във времето, когато не са били познати нито електричеството, нито останалите удобства, които имаме днес, приготвянето на хляб е изисквало много труд – от засяването на нивата до изпичането в пещта. Децата имат възможност да смелят зърно, да омесят тесто и да направят свои хлебчета. А след изпичането им – да опитат колко е вкусен хлябът, който си приготвил сам.

 

Източник: arhangel.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...