Семейството трябва да е водещо в борбата с престъпленията срещу и от деца



Източник: БНР

Според данните от справката на МВР до председателя на Комисията по правни въпроси към българския парламент, през 2005 г. над 4000 деца в България са станали жертва на престъпни посегателства. В сравнение с 2001 г. това е близо 4 пъти повече, макар и да е с близо 500 случая по-малко от 2004 година. Не малко обаче са и престъпленията, извършени от малолетни и непълнолетни, показва анализът на МВР за последните 5 години. Само за 2005 г. разкритите криминални престъпления, извършени от деца, са над 11 хиляди, което съставлява 13,20 процента от всички разкрити престъпления за миналата година в страната.

“МВР полага усилия за подобряване на превантивната дейност за ограничаване на извършването на престъпления срещу и от деца”, каза за Радио България зам. министърът на вътрешните работи Камен Пенков. Налице е воля за изпълнение на разработения пакет от мерки, но МВР не е единствената институция, призвана за това. Училището и най-вече семейството трябва да е водещо в решаването на този проблем, подчерта Камен Пенков:

“Израз на тази воля и решимост на ръководството на МВР, поясни той, е стартиралата програма за превенция на престъпността сред децата и учащите се. Тя има за цел да формира навици и умения у децата, свързани с тяхната лична безопасност. И тъй като ние считаме, че възпитанието е двустранен процес, силно се надяваме, че, формирайки подобни качества у децата, те ще върнат тази информация обратно в семейството си и ще помагат на своите родители. Това е една съвместна инициатива на МВР и МОН. Тя включва тематични програми по месеци и е свързана със съответния сезон. Първата, за месец февруари, е за противопожарна и аварийна безопасност. Тя стартира в едно столично училища с участието на вицепремиера и министър на образованието Даниел Вълчев и вътрешния министър Румен Петков. През март предстоят занятия, които да дадат възможност на децата да опознаят граничната полиция. През април в училищата ще влязат представителите на служба “Полиция”, като предвиждаме и по-атрактивни форми с участие на специализирания отряд за борба с тероризма. Май е месецът на абитуриентските балове и е посветен на безопасността на движението. А юни – на борбата с дрогата. На заседанието в Народното събрание с ръководството на МВР обаче категорично беше заявено, че водеща роля следва да има на първо място семейството, където се формират трайни навици. И едва след това идва ролята на училището. Що се отнася до МВР, през последните няколко години вниманието ни бе фокусирано основно върху работата по разкриване на престъпленията и противообществените прояви, извършени от деца, а не толкова върху превенцията. На националното съвещание на ръководството на МВР през януари тази година бяха изведени 7 основни приоритета, между които превенцията за ограничаване и на престъпленията, извършени от малолетни и непълнолетни.”

Според Светослав Спасов, председател на Комисията за младежта, спорта и децата към НС, детската проституция, наркомания и порнография, в т.ч. в интернет, е сред много актуалните теми напоследък и регулярно се обсъжда в комисиите в НС с представители на МВР, Министерството на правосъдието и МОН. “Всички се обединяваме около това, че липсва ясна координация за работа с децата и за превенция на криминалните проявите срещу и от деца.”, каза за Радио България Светослав Спасов и посочи:

“Ние трябва наистина да мислим за мерки за работа с децата в училище – да се въведат психолози там, да се създадат консултативни центрове за работа с деца, но и с родители. Много често родителите не знаят към кого да се обърнат, когато имат проблеми с децата си или пък крият в себе си проблема, за да не излезе извън семейството. Но има и родители от многодетни семейства, най-често от ромски произход, които насърчават децата си към криминални прояви. За мен такива родители не създават нужната семейна среда на децата си. И законът трябва да е много суров спрямо тях и да им се отнемат родителските права. На първо място трябва да се промени законът, да се увеличат наказанията за престъпления срещу деца. В момента те са смешно ниски – до 5 години за педофилия и до 1 година за порнографски материали, свързани с деца в интернет. В САЩ тези престъпления се приемат като федерални и наказанията са минимум 15 години, а при рецидив – над 30 години и дори до живот. Така че в България, според мен, трябва да се промени законодателството като се увеличат наказанията за престъпления срещу деца.”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...